Gå direkt till textinnehållet

SR förvarnar om varsel i Göteborg

Sveriges Radio i Göteborg ska varsla Länsarbetsnämnden om uppsägning av upp till tio tjänster. Därmed har den aviserade bantningen av P4kommit ett steg närmare – trots att de centrala förhandlingarna inte är avslutade.(UPPDATERAD)

Sveriges Radio i Göteborg ska varsla Länsarbetsnämnden om uppsägning av upp till tio tjänster. Därmed har den aviserade bantningen av P4kommit ett steg närmare – trots att de centrala förhandlingarna inte är avslutade.(UPPDATERAD)

Vid ett informationsmöte i morse informerade stationsledningen på SR Göteborg att den under dagen ska anmäla till Länsarbetsnämnden att SR varslar om en personalminskning på tio tjänster i Göteborg – inom såväl teknik och administration som redaktion.

Därmed är Göteborg först ut med varsel, i det paket om 55 tjänster – varav hälften journalister – som SR vill minska P4 med. Journalistklubben på Sveriges Radio är starkt kritisk mot de planerade nerskärningarna. Klubben ifrågasätter att det råder övertalighet och anser att det vore ett brott mot kollektivavtalet om personal sägs upp och kanalen samtidigt ökar andelen extern medverkan, via projektanställningar och externa produktionsbolag. I Göteborg ska det, enligt klubben, tas in 27 personer via projektanställningar under 2005.

– Att då säga upp folk är ju helt orimligt. Det rimliga är att först minska antalet man tar in som utomstående. Det SR nu gör är att öka andelen löshästar – och det får man inte göra, säger Witold Lanzenberg, journalistklubbens ordförande.

Klubben har drivit frågan till centrala förhandlingar. Dessa ska återupptas på måndag – och inom klubben är irritationen mycket stor över att SR-ledningen inte inväntar resultat av dessa, utan redan nu lägger det första varslet.

– Jag har skrivit ett brev till kanalchefen och direktionen och informerat att vi ser mycket allvarligt på detta. Det är anmärkningsvärt att Göteborg utan minsta förhandling informerar om det här varslet. Jag kan inte tänka mig att Göteborg har stöd i sitt agerande från företagsledningen, eftersom vi är överens om att övertaligheten ska bedömas först i samnband med verksamhetsplanen för 2005.

– Genom att agera på det här sättet skapar kanalledningen helt i onödan en väldigt stor oro i organisationen, säger Witold Lanzenberg.

I dag finns 83 fast anställda på SR Göteborg. Patrik Paulsson, sektionsordförande i journalistklubben, konstaterar att det kommer att bli svårt att klara verksamheten om det skulle bli färre.

– Vi har redan svårt att uppfylla de krav vi har på oss. Om detta skulle bli av blir det svårare att göra ett bra journalistiskt arbete.

Han konstaterar att Göteborg drabbas hårt av sparåtgärderna.

– Jag är överraskad att det blev så många som tio tjänster. Och jag tycker det är väldigt märkligt att det bara är de lokala stationerna som drabbas.

Hur fördelningen mellan de olika P4-orterna blir är ännu inte känt, men det förefaller bli så att de stationer som har stor riksproduktion drabbas hårdast.

Patrik Paulsson är kritisk till att beskeden om uppsägningarna kommer nu.

– Vi sitter mitt i ett stort remissarbete om hur SR ska vara organiserat i framtiden. Varför kan vi inte få slutföra det? Att mitt i det utredningsarbetet slänga ut människor, bara för att täcka ett underskott, känns panikartat. Och om det sedan kommer att bli så att vi istället måstge öka andelen utomstående medverkande så tycker jag det är åt helvete.

Journalisten har sökt Agneta Leffler, kanalchef, för en kommentar.

mj@journalisten.se

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler
Annons

Senaste numret