Gå direkt till textinnehållet

Sportprofilens brev till TV4-ledningen: ”En arbetssituation som är ohållbar”

Efter beskedet om neddragningarna på TV4 Sporten har profilen Max Grinndal skickat ett brev till högsta ledningen där han vädjar om att man ska dra tillbaka förslaget. Bland annat planeras en halvering av antalet reportrar och redigerare under kvällstid, något som kan bli ”omänskligt”, skriver han.

Journalisten har tidigare berättat om sparpaketet på TV4 som kommer att slå hårt mot kanalens sportredaktion. 

Bland annat försvinner sportsändningarna från Nyhetsmorgon samtidigt som ledningen vill minska sportens sändningstid på kvällen.

Hur många redaktionella tjänster som försvinner är fortfarande oklart, liksom många av detaljerna i förslaget.

Max Grinndal har tillsammans med några andra medarbetare författat ett brev till ledningen, som Journalisten har tagit del av. Den enda som står med namn är Max Grinndal, men han uppger att majoriteten av redaktionen har sett punkterna och ställer sig bakom dem.

– Jag har hela min redaktion i ryggen, så vitt jag vet, säger han till Journalisten. 

I brevet står det bland annat att en stor förändring som aviserats är att grundbemanningen på kvällen ska halveras. 

Just nu bemannas sportredaktionen med två team på kvällen, där varje team består av en reporter och en redigerare. I framtiden ska det alltså bli ett. 

”Arbetsförhållandena för det enda kvällsteamet (reporter & redigerare) kommer att bli omänskligt. En arbetssituation som är ohållbar”, står det i brevet.

– Det jag kan säga är att det finns en väldigt stor oro på sportredaktionen med en sådan här nedmontering. Det känns väldigt svajigt att kvällstid ha en reporter och en redigerare. Men jag vill avvakta lite med att dundra för hårt innan vi vet hur kostymen kommer att se ut. Det är mycket som är oklart med förslaget än, säger Max Grinndal. 

Redan idag, med två team på plats under kvällen, får redaktionen problem om en medarbetare blir sjuk eller frånvarande. 

– När jag har utvärderingsmöte som redaktör går det knappt att möta blicken på den stackars reportern som ensam fått dra ett stor lass om någon är borta. Jag är orolig för att det här kan bli hälsovådligt. Men ledningen menar att vi inte kan göra samma typ av sändningar i framtiden, så vi får återkomma med hur det blir, säger han.

Samtidigt har ledningen aviserat att bildproducent och scripta som jobbar kvällstid kan försvinna och ersättas med en sändningsproducent, för att ytterligare automatisera sändningarna. 

– Här ser jag en stor fara att vi blir sårbara när det gäller att vara flexibla och ändra kort in på en sändning, förklarar Max Grinndal.

I brevet framgår det också att redaktionen tidigare haft problem med sjukskrivningar. 

”Sporten har redan sedan tidigare problem med sjukskrivningar till följd av stress och utbrändhet bland personalen. De föreslagna nedskärningarna riskerar att öka sjukskrivningarna”, står det.

– Jag förstår att vi inte kan trampa på i samma fotspår och att vi måste förändra oss. Men jag är genuint orolig för vem som vill komma in och jobba som ensam sportreportrar framöver.

Medarbetarna har också svårt att förstå varför cheferna vill ge bort attraktiv sändningstid på morgonen

”Sportens nyhetssändningar ska alltså bort från NyMo. Varför kommer detta besked just nu? Varför har vi inte tidigare fått höra talas om NyMo:s missnöje? Varför har vi inte i god tid försökt att förbättra våra morgonsändningar?”, står det.

Via sin presskontakt avböjer sportchefen Erik Westberg att kommentera.

Fler avsnitt
Fler videos