Gå direkt till textinnehållet

Spanskt lagförslag kan tvinga Google att betala

Den spanska mitten-högerregeringen vill i ett lagförslag att spanska medier ska kunna kräva ersättning från söktjänster som Google om de citerar ur upphovsrättsskyddat material.

Förslaget, som nu läggs fram för parlamentet, innebär att sökmotorer inte behöver medieföretags godkännande för att publicera korta utdrag av upphovsrättsskyddat material, men att de måste betala en ”skälig ersättning” för bruket, rapporterar Reuters.

Tidigare har utgivarorganisationer i bland annat Tyskland och Frankrike krävt att få del av sökmotorernas intäkter för annonser placerade nära länkar eller utdrag ur nyhetsmaterial.

För ett år sedan berättade Journalisten om hur det tyska parlamentet röstat igenom en lag som ger dagspressen rätt att ta betalt av nyhetsaggregatorer som Google News. Förslaget blev dock kraftigt urvattnat efter hårda påtryckningar från internetjätten.

Annons Annons

I Frankrike lyckades Google avvärja ett liknande lagförslag, i utbyte mot att företaget betalat 500 miljoner kronor till en utvecklingsfond för finansiering av digital innovation inom fransk dagspress – till franska journalisters stora missnöje.

Fler avsnitt
Fler videos