Gå direkt till textinnehållet

Spänd avvaktan inför kontroversiell minister

Nyliberala Cecilia Stegö Chilò är som kultur- och medieminister ett kontroversiellt namn i den nya regeringen. Men få vill betygsätta ministervalet innan Stegö Chilò avgett en programförklaring.

Nyliberala Cecilia Stegö Chilò är som kultur- och medieminister ett kontroversiellt namn i den nya regeringen. Men få vill betygsätta ministervalet innan Stegö Chilò avgett en programförklaring.

Näst efter bomben att Carl Bildt utsetts till ny utrikesminister är valet av Cecilia Stegö Chilò som kulturminister den största överraskningen i Fredrik Reinfeldts regering.

47-åriga Stegö Chilò är sedan 2005 VD för Stiftelsen Fritt Näringsliv och chef för tankesmedjan Timbro. Hon var i början av 80-talet vice ordförande i Fria moderata studentförbundet och senare ledarskribent och reporter på Svenska Dagbladet. Stegö Chilò har också varit politisk kommentator i TV och radio, bland annat i Sveriges Radios Studio Ett.

Hon står moderaterna nära även om hon 1995 lämnade partiet sedan EU-motståndaren Björn von der Esch uteslutits.

Cecilia Stegö Chilò har hittills inte velat inte ge några svar på konkreta frågor om hon vill förändra public service eller slopa reklamskatten.

En vink om vilken hållning regeringen ska inta gentemot public service kan man hitta i ett uttalande som Fredrik Reinfeldt gjorde i Journalisten i mars (9/06).

Han sade då att moderaterna vill förtydliga och koncentrera uppdraget för public service till bland annat nyheter, kultur och drama. Resurser ska inte läggas på att göra program som kan göras i fristående kanaler. Moderaterna vill också avskaffa licenserna och finansiera public service via skatten.

Däremot förklarade Reinfeldt att han inte ifrågasätter existensen av public service som han ser ett stort värde i.

Företrädare från branschorganisationerna ligger lågt i kommentarerna till utnämningen av den nya kulturministern.

– Jag förväntar mig att hon håller fingrarna borta från det frivilliga pressetiska systemet, och det tror jag att hon gör, säger Allmänhetens pressombudsman Olle Stenholm.

Stig Fredrikson, utrikeskommentator på Sveriges Television, SVT, och ordförande i Publicistklubben, PK:

– Som PK-ordförande hoppas jag att Cecilia Stegö Chilò har respekt för det självsanerande yrkesetiska system vi har och litar på att vi inom branschen tar ansvar för det och moderniserar det. Jag hoppas att hon inte vill skärpa lagstiftningen.

– Som SVT-medarbetare har jag svårare att uttala mig. Jag hoppas och tror på en satsning på kvalitet, men för att SVT ska nå så många tittare som möjligt och för att de ska vara villiga att betala licensen måste vi behålla ett brett programutbud.

Ola Gäverth, ordförande i journalistklubben på SR, säger att han inte känner till kulturministerns inställning till public service.

– Jag hoppas att jag kan välkomna henne som en vän till public service. Vi som jobbar här vill gärna träffa Stegö Chilò och förklara vad vi menar med public service och vad vi vill göra.

Journalistklubbens ordförande på SVT, Kenneth Sundin, ligger också lågt.

– Cecilia Stegö Chilò är ett oprövat kort i de här sammanhangen. Moderaterna brukar tala om att de vill ha en public service som är vassare och går djupare i samhällsfrågor. Då måste de också se till att skjuta till resurser för det ändamålet. Men de får inte ta medlen från sport och nöje, där SVT också står för kvalitet.

Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén konstaterar att den nya kulturministern har varit verksam både på tidningar och inom public service.

– Jag förutsätter att hon känner till våra arbetsvillkor och vill förbättra dem och att hon vill slå vakt om journalisters upphovsrätt och är beredd att slåss för public service.

hl@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos