Gå direkt till textinnehållet

Sökresultat tas bort efter falska anmälningar till Google

Google har tagit bort sökträffar till ett antal artiklar om det skandalkantade fondbolaget Allra. Det har skett efter falska anmälningar om upphovsrättsintrång.

Det är sajten Småspararguiden som berättar att en stor mängd sökresultat om Allra – flera från ledande svenska mediehus som DN och Aftonbladet – har tagits bort av Google efter anmälningar om att de skulle utgöra upphovsrättsintrång enligt det amerikanska regelverket DMCA.

Enligt Småspararguiden rör det sig om avancerade tillvägagångssätt för att få bort oönskade sökträffar. Antingen identifierar anmälaren två artiklar som har liknande innehåll eller citerar varandra, utger sig för att vara den ena och anklagar den andra för plagiat. Eller så laddar hen först upp en egen låtsasartikel på en temporär bloggsida med liknande innehåll som originalartikeln, med angett publiceringsdatum före den artikel som sedan anmäls för upphovsrättsintrång.

Frilansjournalisten Per Agerman är en av de journalister vars sökträff plockats bort av Google. Tillsammans med Karolina Palutko Macéus skrev han våren 2017 en lång artikel i Fokus om Allra-skandalen och dess huvudpersoner. Den person som lyckats övertyga Google om att plocka bort sökträffen har lagt upp deras text på olika sajter med tidigare publiceringsdatum.

Annons Annons

– Det är skrämmande att den här typen av ogrundade och nästan komiskt dåligt utförda anmälningar kan gå igenom och stoppa seriös journalistik. Google borde enkelt kunna styra sina algoritmer så att mediesajter inte blockeras bara för att någon startar en blogg och kopierar in ens texter med äldre datum, kommenterar Per Agerman till Journalisten.

– Den positiva tolkningen blir att det givetvis är ett fint betyg för vårt reportage att någon lägger ner tid och pengar på att hindra det från att spridas.

Fler avsnitt
Fler videos