Gå direkt till textinnehållet

”Slarvig mätning av SVTs klimatinslag”

SVTs klimatkorrespondent Erika Bjerström (bilden) och utgivaren Charlotta Friborg bemöter kritiken om att medierna låter politikerna slippa undan klimatfrågan.

I en debattartikel på Journalisten.se den 29 augusti anklagade Niclas Köhler svenska medier för att inte ta klimatkrisen på tillräckligt allvar, och för att låta politikerna slippa undan ansvarsutkrävning i frågan. Han kritiserade bland andra SVTs Rapport för en för mager bevakning:

”Under perioden januari till och med juli i år handlade bara 2,2 procent av sändningstiden på SVTs Rapport klockan 19.30 på ett tydligt sätt om klimatet. Detta trots att klimatkrisen är sann och relevant samt får extremt stora konsekvenser för Sveriges befolkning.”

Nu bemöter SVTs klimatkorrespondent Erika Bjerström och utgivaren Charlotta Friborg kritiken i en replik. De menar bland annat att mätmetoderna bakom de siffror Köhler anger, som hämtats från en Facebookgrupp med klimatengagerade medborgare, är ”slarviga och ovetenskapliga”.

”SVT satsar mer pengar än någon annan redaktion på att ha en unik och egen utrikesklimatbevakning, vi reser globalt och många av reportagen sänds i Aktuellt, som märkligt nog inte räknas in i Facebook-gruppens godtyckliga statistik”, skriver de.

Läs hela SVTs svar om klimatbevakningens roll och ansvar här.

Fler avsnitt
Fler videos