”Slarvig mätning av SVTs klimatinslag”

26 september, 2022

FOTO: Tor Johnsson DEBATT SVTs klimatkorrespondent Erika Bjerström (bilden) och utgivaren Charlotta Friborg bemöter kritiken om att medierna låter politikerna slippa undan klimatfrågan.

I en debattartikel på Journalisten.se den 29 augusti anklagade Niclas Köhler svenska medier för att inte ta klimatkrisen på tillräckligt allvar, och för att låta politikerna slippa undan ansvarsutkrävning i frågan. Han kritiserade bland andra SVTs Rapport för en för mager bevakning:

”Under perioden januari till och med juli i år handlade bara 2,2 procent av sändningstiden på SVTs Rapport klockan 19.30 på ett tydligt sätt om klimatet. Detta trots att klimatkrisen är sann och relevant samt får extremt stora konsekvenser för Sveriges befolkning.”

Nu bemöter SVTs klimatkorrespondent Erika Bjerström och utgivaren Charlotta Friborg kritiken i en replik. De menar bland annat att mätmetoderna bakom de siffror Köhler anger, som hämtats från en Facebookgrupp med klimatengagerade medborgare, är ”slarviga och ovetenskapliga”.

”SVT satsar mer pengar än någon annan redaktion på att ha en unik och egen utrikesklimatbevakning, vi reser globalt och många av reportagen sänds i Aktuellt, som märkligt nog inte räknas in i Facebook-gruppens godtyckliga statistik”, skriver de.

Läs hela SVTs svar om klimatbevakningens roll och ansvar här.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
DEBATT

Årets groda 2022

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2022 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Annons: NTM söker sommarvikarier

Ansvarig utgivare: Julia Nilsson. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies