Gå direkt till textinnehållet

Skånskans reportrar tvingas delta i marknadsföringskampanj

Under tio veckor framöver har Skånska Dagbladets läsare möjlighet att vinna innehållet i en kundvagn värt 1 500 kronor. Tidningens reportrar förväntas fotografera vinnarna och leverera checken.

– Det känns fel att delta i Skånskans reklamkampanj eftersom jag är journalist, och har ett intresse av att behålla förtroendet hos läsarna, säger en av tidningens reportrar.

Vinnarna, som ska presenteras i tidningen på måndagarna, fotograferas av den reporter som har helgtjänstgöring. Reportern ska också ta med sig vinstchecken ut till vinnaren.

Flera journalister på Skånska Dagbladet har protesterat mot att de ska vara prisutdelare. Ledningen har då svarat att de inte ska göra någon ceremoniell överlämning, utan att de kan lämna checken i bilen, och låta vinnaren hämta den där.

Annons Annons

– Det här är inte något märkvärdigare än att ta bild på någon som har vunnit en ko-bingo, säger redaktionschefen Mimmi Karlsson-Bernfalk.

– Reportrarna ska inte ha någon överlämingsceremoni, utan det handlar om att de ska transportera en liten prischeck till vinnarna. Det är av rent logistiska skäl. De behöver inte ens överlämna den från hand till hand, bara se till att den kommer till platsen.

Det är speciell eventpersonal på plats i tretton lokala butiker, som sköter själva tävlingen. Namn och adress till vinnarna meddelas sedan till helgreportrarna, som har ansvar för att fotografera en vinnare var. Några vinnarbilder kommer även att tas av en frilans.

Varför väljer ni att publicera vinnarna på redaktionell plats?

–  Det här är inte bara en vinstkampanj, utan jag och chefredaktören ska även stå ute och prata med läsarna. Det är också därför vi publicerar vinnarna på redaktionell plats, för det finns ett allmänintresse. Men någon textreklam är det inte. Det blir namn och bild på dem som vinner, det kommer inte ens att stå i vilken butik de vinner, säger Mimmi Karlsson-Bernfalk.

Fler avsnitt
Fler videos