Gå direkt till textinnehållet

Skandia om självmordslöpet: Barnen visste inget

På kort tid har två tidningar publicerat detaljer om dödsfall innan barnen i familjerna informerats om omständigheterna. “Det är en oerhört skrämmande utveckling”, säger Barnombudsmannen Lena Nyberg.

På kort tid har två tidningar publicerat detaljer om dödsfall innan barnen i familjerna informerats om omständigheterna. “Det är en oerhört skrämmande utveckling”, säger Barnombudsmannen Lena Nyberg.

Torsdagen den 12 februari var rubriken på Aftonbladets löpsedel ”SKANDIA-CHEF HÄNGDE SIG PÅ LYX-HOTELL i centrala Stockholm”. Samma dag var Skandia-chefens barn på väg med flyg från Mexiko till Sverige. De visste att fadern var död, men inte att han tagit sitt liv. Alla ville att barnen, som är fem, nio och elva år gamla, skulle få reda på omständigheterna om dödsfallet via samtal med närstående.

– När vi såg löpsedlarna på morgonen mobiliserade vi för att rensa barnens väg från löpsedlar. Vi ringde runt, till pressbyråer på Arlanda och andra ställen och vädjade till dem att ta ner löpsedlarna och fick ett fantastiskt stöd från alla medmänniskor som förstod situationen, säger Odd Eiken, vice VD på Skandia och företagets kommunikationsansvarige.

Har ni haft kontakt med Aftonbladet efteråt?

– Två av mina kolleger åkte dit och skällde ut dem. Som vän och förälder blir man bara förbannad. Aftonbladet hade ju heller inte ringt oss i koncernen före publiceringen, vilket kanske hade gett oss en chans att förklara vilket etiskt övertramp en sådan publicering skulle bli, menar Odd Eiken.

Niklas Silow, redaktionschef på Aftonbladet, säger till Journalisten att tidningen inte kände till att barnen inte var informerade om pappans självmord.

– Vi visste att familjen hade blivit informerad och att de var i Mexiko, men vi kände inte till vem i familjen som visste vad och inte heller när de skulle komma till Sverige

Ångrar du att ni gjorde denna löpsedel?

– Nej. Vi är allmänt restriktiva att skriva om självmord, men här fanns en koppling till Skandiaskandalen i och med att man hade hittat dokument om koncernens bonusprogram på hotellrummet. I det här fallet vägde allmänintresset över och vi var i gott sällskap, Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter och SVT Text skrev också att det var självmord, fortsätter han.

bryt

Fyra dagar senare publicerade Expressen en nyhetsartikel om en 27-årig kvinna i Kopparberg som hittats död. I tidningen angavs att kvinnan, vars namn och bild publiceras, sannolikt misshandlats till döds och sedan eldats upp. Mot slutet av artikeln står i en mellanrubrik ”Barnen vet inget”.

Kvinnan hade tre barn – ett, två och sex år gamla. Deras pappa intervjuas och säger då att han ”ännu inte orkat berätta för barnen vad som hänt deras mamma”.

Barnombudsmannen Lena Nyberg tycker att de båda fallen är exempel på en ”oerhört skrämmande utveckling” när det gäller pressetiken utifrån barns perspektiv.

– Man måste fundera en gång till när det är barn involverade. Att barn löper risken att se en bild på sin mamma i tidningen i sådana här sammanhang, utan att veta allt, är naturligtvis inte acceptabelt.

Tommy Schönstedt, som skrev artikeln i Expressen, berättar att tidningen, i enlighet med tidningens policy om att kontakta anhöriga före namnpubliceringar, varit i kontakt med barnens vårdnadshavare före publiceringen – och att den avstått från att ha löpsedlar om händelsen i det område där barnen bor.

– Vi ville inte att bilden skulle kunna dyka upp framför barnens ögon.

Lena Nyberg tycker dock att hänsynstagandet till barn bör vara större än så:

– Artikel efter artikel, löp efter löp stärker mig i min övertygelse om att det måste till en skärpning av de pressetiska reglerna på det här området.

pf@journalisten.se

mj@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos