Gå direkt till textinnehållet

Sjukförsäkringen för frilansar ses över

Regeringen tillsätter en utredning för att se över reglerna för sjukpenninggrundande inkomst (SGI) för frilansar.

På en presskonferens på tisdagsförmiddagen meddelade regeringen att man tillsätter Calle Nathanson, vd för Folkets Hus och Parker som särskild utredare för att anpassa sjukförsäkringen till frilansars villkor.

– Dagens regler är inte fullt ut anpassat till aktuella förhållanden på arbetsmarknaden med en stor variation av anställningsformer. När villkoren på arbetsmarknaden har ändrats finns ett behov att se över regelverket för SGI. Företagare behöver också stärkt förutsebarhet och trygghet, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

– Att konstnärer och kulturskapare i lägre grad tar del av de sociala trygghetssystemen är något vi kunnat se länge och pandemin har särskilt satt ljuset på de brister som finns. Utredningen om en översyn av regelverket för sjukpenninggrundande inkomst blir därför ett viktigt steg i arbetet med att stärka konstnärers och kulturskapares villkor, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP).

Annons Annons

Klys, konstnärsorganisationernas samarbetsorgan, välkomnar beskedet.

– Klys har påtalat dessa brister i många år och välkomnar därför varmt att dessa frågor nu tas om hand av en statlig utredning. Det är dags att ge frilansar samma sociala trygghet som andra på arbetsmarknaden, säger Karin Inde, ordförande för Klys.

Det sociala skyddsnätet för frilansar är betydligt svagare än för anställda, vilket blev uppenbart under pandemin, då många slogs ut helt när deras inkomstkällor sinade.

Fler avsnitt
Fler videos