Kultur- och demokratiminister Amanda Lind, socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi och utredaren Calle Nathanson.

Sjukförsäkringen för frilansar ses över

19 oktober, 2021

Regeringen tillsätter en utredning för att se över reglerna för sjukpenninggrundande inkomst (SGI) för frilansar.

På en presskonferens på tisdagsförmiddagen meddelade regeringen att man tillsätter Calle Nathanson, vd för Folkets Hus och Parker som särskild utredare för att anpassa sjukförsäkringen till frilansars villkor.

– Dagens regler är inte fullt ut anpassat till aktuella förhållanden på arbetsmarknaden med en stor variation av anställningsformer. När villkoren på arbetsmarknaden har ändrats finns ett behov att se över regelverket för SGI. Företagare behöver också stärkt förutsebarhet och trygghet, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

– Att konstnärer och kulturskapare i lägre grad tar del av de sociala trygghetssystemen är något vi kunnat se länge och pandemin har särskilt satt ljuset på de brister som finns. Utredningen om en översyn av regelverket för sjukpenninggrundande inkomst blir därför ett viktigt steg i arbetet med att stärka konstnärers och kulturskapares villkor, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP).

Klys, konstnärsorganisationernas samarbetsorgan, välkomnar beskedet.

– Klys har påtalat dessa brister i många år och välkomnar därför varmt att dessa frågor nu tas om hand av en statlig utredning. Det är dags att ge frilansar samma sociala trygghet som andra på arbetsmarknaden, säger Karin Inde, ordförande för Klys.

Det sociala skyddsnätet för frilansar är betydligt svagare än för anställda, vilket blev uppenbart under pandemin, då många slogs ut helt när deras inkomstkällor sinade.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Roland Cox tis, 2021-10-19 16:19
Äntligen!!!

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies