Sjöstedt försöker få svenskarna fria

16 februari, 2012

SCHIBBYE / PERSSON Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt försöker agera på egen hand för att få hem de fängslade svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson. Men han har inte försökt förhandla med den etiopiska regeringen, säger han.

Dagens Nyheter rapporterar om att Jonas Sjöstedt är missnöjd med hur regeringen hanterat försöken att få hem de två svenskarna och att han vill bidra till en frigivning genom att utnyttja egna kontaktvägar.

"Sverige har många vänner i Afrika sedan länge, vänner som Sverige inte har skött speciellt bra. En del av dem är beredda att hjälpa Sverige om vi ber om det", säger han till Dagens Nyheter.

I intervjun går han inte in på några detaljer om sina kontakter "av rädsla för att det skulle kunna skada en frigivning av svenskarna" men han säger att han agerar utan regerings vetskap.

I ett pressmeddelande från Vänsterpartiet nu på morgonen förtydligar han att han inte har förhandlat med Etiopiens regering om de två fängslade svenskarna:

"Jag har inte förhandlat med eller haft några direkta kontakter med Etiopiens regering i fallet. däremot har jag blivit kontaktad av en person som står mycket nära en regering för ett annat afrikanskt land som är vänligt inställt till Sverige. De har erbjudit sig att vädja för de två svenskarnas frigivande i direkta kontakter med Etiopiens regering. Det har jag varit positiv till", säger han.

Han säger också att han informerat de anhöriga om sina kontakter.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
SCHIBBYE / PERSSON

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies