Gå direkt till textinnehållet

SJF: ”Man diskuterar olika lösningar”

Journalistförbundet är berett att gå in och driva en ogiltigförklaring av avskedande om Frida Sundkvist avskedas, trots att hon igår råddes att säga ja till tre månaders lön. ”Man kan diskutera en lösning i ett visst läge. Om det inte lyckas, undersöker man möjligheterna att gå vidare på annat sätt”, säger förhandlingschefen Katarina Dahlskog.

När Frida Sundkvist igår klev ut från mötet med Expressen var hon upprörd. Hon hade sagt nej till tidningens erbjudande om tre månadslöner för att slippa avskedas, och var besviken över att hennes fackliga ombud rått henne att tacka ja.

Några timmar senare menade Journalistförbundets förhandlingschef Katarina Dahlskog i Journalisten att förbundet delar Sundkvists upprördhet och att ”om företaget går vidare med avsked så finns möjlighet för medlemmen att ogiltigförklara avskedet med hjälp av förbundet.”

– Jag uppskattar om Journalistförbundet vill hjälpa mig i den här frågan, då den inte bara är viktig för mig utan för alla journalister, menar Frida Sundkvist nu, och kallar förbundets uttalande efteråt för ”en efterhandskonstruktion”.

Kan du ha missförstått förbundets inställning under förhandlingen?
– Nej, jag blev tydligt rådd till att tacka ja till Expressens erbjudande. Men jag gissar att de diskuterat detta efter att det blev klart.

Förbundsjuristen Katarina Dahlskog upprepar att förbundet är beredda att gå in och företräda Sundkvist i ett ogiltigförklarande av avsked.

– Om vår medlem vill yrka på ett ogilitigförklarande av avskedet är vi beredda att gå in och företräda henne, säger Katarina Dahlskog.

Frida Sundkvist uppfattade igår tydligt att hennes fackliga ombud rådde henne att ta de tre månadslönerna så att hon ”kan köpa julklappar till barnen”?
– Förbundet diskuterade en förhandlingslösning med vår medlem igår. Förbundet kan ge råd utifrån vår erfarenhet av tidigare förhandlingar men det landar dock slutligen hos medlemmen att avgöra om det är rimligt för den personen.

Ni måste ändå ha bedömt att tre månader var en bra deal, eftersom ni rått henne att tacka ja?
– Normalt presenterar man det bud man får från motparten för medlemmen oavsett vad förbundet anser om budet. Det är vårt ansvar som ombud att göra så. Sedan kan man diskutera med medlemmen om man ska återkomma med ett motbud.

Men det verkar inte ha gjorts igår? Hon uppfattar förbundets uttalande igår som ”en efterhandskonstruktion”?
– Man kan diskutera en lösning i ett visst läge. Om det inte lyckas, undersöker man möjligheterna att gå vidare på annat sätt. Finns det missförstånd gällande något som hände igår så pratar vi direkt med vår medlem om det.

Fler avsnitt
Fler videos