Gå direkt till textinnehållet

Självrannsakan i Aftonbladet

Misstag har begåtts i rapporteringen och det finns en risk att fokuseringen på den häktade 35-åringen tagit överhanden. Det konstaterar Aftonbladets chefredaktör Anders Gerdin i en intervju i den egna tidningen i dag.

Misstag har begåtts i rapporteringen och det finns en risk att fokuseringen på den häktade 35-åringen tagit överhanden. Det konstaterar Aftonbladets chefredaktör Anders Gerdin i en intervju i den egna tidningen i dag.

I helgen tog kritiken mot mediernas bevakning av jakten på Anna Lindhs mördare – och i synnerhet skildringen av den häktade 35-åringen – fart på allvar. Nu kommenteras och bemöts kritiken också av kvällstidningarna. På måndagen publicerade Expressen en debattartikel av en nära vän till 35-åringen där han konstaterade att hans vän framställts som “ett monster”. Och i dagens tidning ägnar Aftonbladet en helsida åt en intervju med chefredaktören Anders Gerdin och redaktionschefen Niklas Silow, där de självkritiskt kommenterar tidningens rapportering.

– Under hård tidspress kan det hända att det slinker med saker som det inte borde, säger Gerdin och Silow.

Aftonbladet-cheferna konstaterar i artikeln att tidningen “på ett olyckligt sätt publicerat glidande uppgifter om mannens bekantskap med prinsessorna Madeleine och Victoria”.

När det gäller den starka fokuseringen på 35-åringen konstaterar de att tidspressen påverkade tidningens inriktning:

– När vi får reda på att en misstänkt gripits och att vi har elva timmar på oss till deadline finns en risk att fokuseringen på honom tar överhanden.

Gerdin och Silow säger också att de hoppas att 35-åringen, om han släpps, ställer upp på en intervju i Aftonbladet.

– Han kommer att få alla möjligheter i världen att så utförligt han vill ge sin bild.

Expressen kommenterar i dag på ledarplats mediekritiken och försvarar där tidningens rapportering. Tidningen menar att den genom att publicera många “pusselbitar” om 35-åringen bidragit till att ge en mer nyanserad bild av mannen än de medier som bara placerat honom i fack som fotobollshuligan eller nazi-anhängare.

“Förivringar och övertramp sker i press och etermedier. De ska påtalas och i en del fall beivras. Men när läsare-lyssnare-tittare stälelr viktiga frågor är det mediernas sak att söka svar, var de än kan finnas”, skriver Expressen.

Fler avsnitt
Fler videos