Gå direkt till textinnehållet

Schibsted-chefen om julklappsilskan: ”Det är många som hyllar initiativet”

Schibsted-ledningen menar att det är lika för alla när journalisterna blir utan julklappar samtidigt som fem Aftonbladet-chefer delat på flera miljoner kronor i bonusar förra året.

I måndags avslöjade Journalisten att fem Aftonbladet-chefer fått dela på flera miljoner kronor i bonusar samtidigt som Schibstedledningen valt att skrota julklappen till journalisterna, vilket har orsakat ilska och irritation inne på redaktionen.

Enligt uppgifter från Journalistklubben på Aftonbladet handlar det om en besparing.

Siv Juvik Tveitnes är koncernchef för News Media där cirka 20-titlar som Aftonbladet, Svenska Dagbladet, VG, Bergens Tidende och Aftenposten ingår. Hon skriver i ett mejlsvar till Journalisten att News Media-divisionen skickar en halv miljon kronor till Ukrainian Media Fund denna gång, istället för julklappar till alla.

– Vi tror att våra julklappar gör större nytta där. Jag har också fått många positiva reaktioner på beslutet från flera av våra mediehus, det är många som hyllar initiativet, skriver Siv Juvik Tveitnes.

Om Aftonbladets tidningsledning samtidigt kommer kvittera ut bonusar också för räkenskapsåret 2022, och hur stor den i så fall blir, får vi inget riktigt svar på.

Koncernchefen skriver att cheferna utvärderas varje år efter resultat mot på förhand fastlagda mål och att den rörliga lönedelen ”självklart påverkas nedåt i svåra tider”.

– Ingen i News Media får några julklappar i år eftersom vi väljer att istället skicka de pengarna till våra kollegor i Ukraina. Det gäller självklart både medarbetare och ledning. Sen är det värt att notera att ingen anställd ombeds donera något som tillhör dem, det är orimligt att enskilda individer ska ta ansvar för konsekvenser av kriget i Ukraina, skriver hon vidare.

Fler avsnitt
Fler videos