Gå direkt till textinnehållet

Schibbye och Persson utsattes för skenavrättningar

De svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson utsattes för hårda förhör och skenavrättningar då de greps i Etiopien.

I morgon kommer Martin Schibbye och Johan Persson till Sverige och kan berätta sin egen historia. Men nu kan också de anhöriga för första gången berätta om vad de länge vetat om hur gripandet av Martin Schibbye och Johan Perssons gick till, något de tidigare inte vågat för att inte äventyra de två journalisternas säkerhet i det etiopiska fängelset.

I kväll sänder SVTs Uppdrag granskning ett program om Martin Schibbye och Johan Persson. I programmet berättas bland annat att de två journalisterna utsattes för skenavrättningar för att de skulle erkänna terrorbrott.

"De fick ställa sig med ryggen mot en man med gevär. Och återigen fick de samma frågor. De ville att de skulle erkänna. Och när de inte gjorde det spelade de ut dem mot varandra. Om du inte erkänner så skjuter vi… ja, Johan då, respektive Martin. Och sen sköt de i busken bredvid", berättar Martin Schibbyes fru Linnéa Schibbye för Uppdrag granskning.

Annons Annons

Kjell Persson, pappa till Johan Persson, berättar också att Johan Persson svimmade vid ett tillfälle när de skenavrättade Martin Schibbye.

Fler avsnitt
Fler videos