Satsade 1,1 miljon på
att mota grävjournalistik

18 mars, 2016

Över en miljon kronor satsade myndigheter, kommuner och landsting under 2015 på PR-tjänster för att möta granskningar från landets största grävande redaktioner. Det visar en undersökning som programmet Medierna i P1 har gjort.

Medierna i P1 har gått igenom 86 program som SVTs Uppdrag granskning, TV4s Kalla Fakta och P1s Kaliber sände under 2015. 16 av programmen handlade om en kommun, ett landsting eller en myndighet.

Fakturor visar att fyra av de 16 verksamheterna anlitade extern medieträning och krishantering för 1,1 miljon kronor.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.

Inlagt av Rolf Krohna mån, 2016-03-21 00:50
En av medias grundläggande funktioner i den demokratimodell Sverige tillämpar är att övervaka makten, alltså både myndigheter och politiker. Problemet som har uppstått är att ”granskning” har övergått till en slags ”korståg” och ”straffexpeditioner” mot individer och institutioner burna av sensation. På 1800 talet myntades uttrycket ”Tredje statsmakten”. Den första statsmakten var riksdagen, den andra regeringen, och den tredje media. Riksdagen är väl närmast eliminerad med knapptryckare och isolering av ”oliktänkande”, så vad som finns kvar är media i en ringhörna och politik och myndigheter i den andra. Folket har reducerats till åskådare av matcherna och tillåts endast komma till tals på medias villkor. Som vi ser fungerar det inte, resultatet är att folket alltmer flyttar ”media” till alternativa kanaler och vi ser organiserade motangrepp underblåsta med retorik som ”lögnmedia” och ”spridande av falska rykten”. Tekniken har banat väg för förändringar som inte går att stoppa med lagar och retorik. Anpassning är överlevnad, det blir som naturkrafter.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies