Gå direkt till textinnehållet

Sajtkoll.se läggs ner efter hot

Efter bara tre dagar stängs Sajtkoll.se ner. Det sker efter hot och hat mot redaktionen och i synnerhet mot redaktören Kolbjörn Guwallius.

Efter flera hackerattacker och påhopp i sociala medier från högerextrema sajter och deras läsare beslutade sig redaktionen i går eftermiddag för att stänga sajten.

– Någon hade börjat kartlägga min familj och då kändes det inte värt det längre. Jag har släckt ner den, säger Kolbjörn Guwallius.

Syftet med Sajtkoll.se var att ge nätanvändare snabba svar på om man kunde lita på en sajt eller inte. Den listade myt- och hatsajter, bedrägerisajter och satirsajter. Sidan var i en betaversion sedan i måndags, och var under utveckling, som Journalisten tidigare rapporterat.

Annons Annons

– Jag började arbeta med projektet efter att jag under vintern hade sett hur många personer, även sådana jag själv har kontakt med, av misstag hade spridit eller trott på uppgifter på satir- eller hatsajter som var uppenbart falska. Det är många som har svårt att veta vilka sajter man kan lita på, säger Kolbjörn Guwallius.

Även om redaktionen var beredd på att få reaktioner på sajten, så var den enorma uppmärksamheten och drevet från högerextrema mer omfattande än vad man hade räknat med.

En av redaktionsmedlemmarna är chefredaktör för vänsterorienterade Fria Tidningen. Hade ni även politiska syften med sajten?
– Jag menar att en bra journalist bedömer material bortom sin egen övertygelse. Vi har listat både borgerlig press och vänsterpress som seriösa, det viktiga har varit den publicistiska hållningen. Flera högerextrema sajter har hävdat att det är politiskt att de är listade som hatsajter medan nyhetspress till vänster ses som nyhetssajter, men det säger mer om de högerextremas självbild. De ser sig som en motpol till etablerade vänsterorienterade medier.

Vad händer med Sajtkoll.se nu?
– Vi får se. Om en seriös organisation med säkerhetsavdelning och en bra syn på god publicistik vill ta över, så vore det det bästa. Behovet av sajten finns, men för min egen del får det tyvärr räcka nu.

Fler avsnitt
Fler videos