Gå direkt till textinnehållet

”Ett sätt att höja journalistiken”

Hur ska man få folk att sluta sprida information från hatsajter som om det vore nyheter? Den frågan fick frilansjournalisten Kolbjörn Guwallius att starta Sajtkoll.se som lanseras i dag.

Syftet med Sajtkoll är kunna hjälpa internetanvändare att snabbt och enkelt kunna kolla upp vem avsändaren bakom olika sidor är.

– I dag delar folk sidor utan att veta vem som ligger bakom, säger Kolbjörn Guwallius som startat Sajtkoll tillsammans med tre andra personer som är verksamma inom journalistik. I framtiden hoppas han att fler journalister ska ansluta sig.

Idén till sajtkollen fick Kolbjörn Guwallius när han under en kort tid träffade på flera ytliga bekanta som berättat om saker som de läst på hatsajter som om de vore nyheter. Det fick honom att fundera på hur man skulle kunna hjälpa folk att vara mer källkritiska.

– Metros ”Viralgranskarna” gör ett jättebra jobb och Sajtkoll.se är ytterligare ett steg att hjälpa folk att kunna kontrollera sidor innan de delar.

Kommer folk verkligen ta sig tid till det?
– Ja, vi får väl se. Sidan är uppbyggd på ett väldigt enkelt sätt och tanken är att det ska gå väldigt snabbt att använda den, säger Kolbjörn Guwallius.

Webbsidorna som ska gå att söka på Sajtkoll ska granskas av redaktionen och kategoriseras efter typ av innehåll. Exempelvis om det är en ”satir- eller bluffsajt”, en ”myt- eller hatsajt” eller en ”verifierad journalistisk sajt.”

Hur ska ni kunna granska alla sidor på internet?
– Ja, hehe, det finns väldigt många sidor. Just nu fokuserar vi på att få in de vanligaste sajterna som används i Sverige. Sajtkoll lanseras i dag och det är en betaversion men jag hoppas att sidan till våren ska fungera som det var tänkt.

Vad är en trovärdig sida enligt er?
– Vi kommer att titta på hur olika webbsidor följer de pressetiska reglerna, om de följer publicistiska normer. Är de vad de utger sig för att vara? Finns det en korrekt avsändare? Vi ser också sajten som helhet och inte till varje enskild artikel.

Kolbjörn Guwallius säger att Sajtkoll inte är tänkt som ett hjälpmedel till journalister i första hand.

– Nej, journalister är inte vår främsta målgrupp.  Det ska vara ett hjälpmedel för de som inte är så vana eller har tid att tänka källkritiskt. Det är främst en uppmaning att vara källkritisk och ett sätt att höja journalistiken.

I ett senare skede kommer redaktionen på Sajtkoll arbeta med att trimma kategorierna, ge en mer utförlig beskrivning av vad olika sidorna handlar om och kanske en förfinad sökfunktion, berättar Kollbjörn Guwallius.

– Men just nu handlar det mest om att landa projektet.

Fler avsnitt