Så förändras SVT under 2020
Sedan tidigare står det klart att SVT ska satsa på mer lokaljournalistik från 2020. Programdirektörerna Lena Glaser och Jan Helin berättar också om programföretagets delvis nya inriktning, som exempelvis en öronmärkt klimatreporter, och förändringar gällande opinionsjournalistiken.
År 2020 blir året då SVT tar ett tydligt steg i en ny riktning skriver SVTs programdirektörer Lena Glaser och Jan Helin på DN Debatt. Det här innebär en rad förändringar:
• Nya format för opinionsjournalistik, Opinion Live försvinner från årsskiftet som Journalisten berättat om tidigare. I stället ska man ”aktivt föra samman människor med starkt polariserade åsikter i kontroversiella frågor. Inte nödvändigtvis för att enas, men för att med nyfikenhet försöka förstå den andres uppfattning”, skriver de.
• Mer dokumentärt. Efter framgångar med serieberättad journalistik, som Experimentet, Fallet Kevin, Världens sämsta indier, 36 dagar på gatan, Operation Playa, Kroppshets och några format till så vill man producera mer av den varan.
• Ökade resurser till utrikesjournalistik, två extra korrespondenter och en speciell klimatkorrespondent.
• Utrikesreportaget utvecklas för att bättre nå ut i digital form på SVT Play och SVT Nyheter. Programmet Korrespondenterna tar paus under 2020 och ska få en ny form. ”Ett nytt aktualitetsprogram en gång i veckan som erbjuder en landningsbana för utrikesjournalistiken, där våra kunniga korrespondenter och experter kan belysa veckans stora internationella historier”, skriver de.
• SVT ska också ställa om sin lokaljournalistik som vi berättat om här och här där chefen för nyhetsdivisionen, Anne Lagercrantz, utvecklade varför.
Det innebär bland annat att man tillför ”kvalificerad expertis till våra lokalredaktioner från Uppdrag gransknings erfarna redaktion i Göteborg och utvecklar datajournalistiken utifrån de öppna datakällor som finns för att stärka våra lokalredaktioner”, skriver de.
• Det blir en ny säsong av Svenska Nyheter – med ny programledare.
• För att möta konkurrensen från Netflix, Viaplay, HBO Nordic och andra aktörer som tagit marknadsandelar ska SVT ”värna det svenska högprofilerade dramat, av typen Bron, Bonusfamiljen och Vår tid är nu, med många nya titlar 2020”, skriver de vidare.
• Kulturen ska också få ett mer tidlöst kulturutbud på SVT Play ”för att locka nya generationer tittare, ett slags arkiv, till exempel med porträtt av stora kulturpersonligheter”, skriver man.
• Samtidigt läggs långköraren Plus ned.