Gå direkt till textinnehållet

Så blir den nya akademikertidningen

Akavia Aspekt, så heter den nya fackförbundstidningen som ersätter Jusektidningen Karriär och Civilekonomen.

Som Journalisten har rapporterat tidigare upphör Karriär och Civilekonomen som titlar i samband med att de två akademikerförbunden Jusek (för jurister, ekonomer, it-akademiker, samhällsvetare, kommunikatör och personalvetare) och Civilekonomerna (för ekonomer) går samman. Vid årsskiftet slogs de ihop till Akavia.

Inom några dagar kommer första numret av nya tidningen Akavia Aspekt. Chefredaktör är Sofia Callius, som kommer från tjänsten som chefredaktör för Civilekonomen.

Hur stor blir redaktionen?
– Redaktionen blir som den var tidigare. Det innebär att tidningen jobbar med fasta frilansmedarbetare som är inkörda på ämnena. Vi köper också styckvis material, uppger Sofia Callius.

Annons Annons

Hur stor utgivning kommer ni att ha?
– Det blir sex pappersnummer per år, och under hösten får tidningen en egen webbsida som kommer att ha en daglig uppdatering.

Hur många följer med från Karriär och Civilekonomen?
– Tidningen Karriär hade inte någon redaktion inhouse utan var utlokaliserad på OTW. Där fortsätter vi samarbetet med de medarbetare som fanns där i form av redaktör, ad och frilansare.

– Civilekonomen hade en fast anställd, jag, och en projektanställd reporter under övergången från två förbund och två tidningar till ett förbund och en tidning. Där har den projektanställda reportern har gått vidare till annan verksamhet och ersatts av en fast frilansredaktion.

Ligger ansvarig utgivarskapet på redaktionen?
– Ja, jag är utgivare. Både förbundet och jag som utgivare är mån om att tidningens innehåll ska vara självständigt. Vi samarbetar tätt med uppdragsgivaren, alltså förbundet.

– Vi är en medlemstidning och vi vill berätta om vad förbundet kan göra för medlemmarna, därför använder vi oss av förbundets kunnande i hög utsträckning. Men förbundet har valt att stödja den demokratiska pressen och låter tidningen jobba självständigt.

Vilken journalistik ska ni göra?
– Vi kommer jobba något mer med långläsning, och framför allt ska vi behålla de inslag som vi vet uppskattats högt av medlemmarna både hos Civilekonomerna och Jusek, till exempel verktyg för arbetslivet.

Fler avsnitt
Fler videos