Ryssland och klimat på programmet på Gräv 2022

20 april, 2022

GRÄV 2022 Ryssland, klimatet och Norrbottens industriboom, det är några av ämnena som finns på programmet på Grävseminariet i Luleå den 20 och 21 maj.

Nu är programmet till årets Gräv klart. Det innehåller såväl metodtips till grävare som inspirationsföreläsningar med internationella föreläsare.

– Som vanligt är de guldspadenominerade med sina gräv superintressanta, säger Marcus Melinder som är programansvarig på Grävseminariet.

Han tipsar också om en punkt som handlar om pressfrihet och nationell säkerhet.

– Ett av många aktuella ämnen. Det handlar om journalister som anklagas för brott mot rikets säkerhet för att man har skrivit om försvarshemligheter, eller som i Danmark där danska underrättelseofficerare har fängslats för att de har läckt information, eller tipsat medierna. Där har vi Laura Halminen som är finsk journalist och en av dem som misstänks för brott i Finland och även Niels Fastrup från Danmarks Radio som var en av dem som avslöjade hur den danska militären och underrättelsetjänsten hjälpte NSA i USA att spionera på Angela Merkel. Det är en inspirationsföreläsning och en spännande programpunkt att lyssna på.

Huvudtalare på invigningen på fredagen efter lunch är Miranda Patrucic från Bosnien, som kommer att prata på temat Tracing oligarks money”.

Det finns även flera metodföreläsningar med möjlighet att lära sig mer om excel, statistik och datainsamling.

– Vi har också ett klimatspår i år om klimatjournalistik, till exempel om skogsbruket. Andra rubriker är Visualisera ditt klimatgräv och Här hittar du siffrorna för att bevaka klimatkrisen.

Kommer det att märkas att Grävseminariet håller till i Luleå?
– Vi har en föreläsning med rubriken Tusen miljarder till klimatsatsningar i norr – men är allt bara bra? Det är Arne Müller som är en känd debattör i gruvfrågor som håller den.

Grävseminariet samarbetar det här året med journalistföreningen Barents Press, en förening bestående av svenska, norska, finska och ryska journalister.

På lördagen kommer Thomas Nilsen som driver nättidningen Barents Observer och pratar om kampen mot Putins censur, tidningen är nu blockerad av censurmyndigheten i Ryssland.

– Vi kommer att ha åtminstone två Rysslandspaneler, vilket är högintressant nu. Vi hade det på gång redan före invasionen av Ukraina, men vi har fått styra om lite med själva ämnena, säger Marcus Melinder.

Hela programmet hittar du här.

 

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
GRÄV 2022

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies