Gå direkt till textinnehållet

Ryska styrkor har kidnappat journalist

Rysk militär har kidnappat den ukrainska journalisten Iryna Dubchenko, samtidigt har minst två journalister skadats efter ryska attacker mot civila konvojer.

Det var den 26 mars som ryska styrkor kidnappade Iryna Dubchenko i staden Rozivka och tog henne till den separistkontrollerade staden Donetsk. Två dagar senare, den 28 mars, ska den ukrainska militären ha bekräftat för Dubchenkos familj att hon har försvunnit, skriver CPJ.

Dubchenko jobbar bland annat för nyhetssajten Depo.Zaporizhzhia och tidningen Subota, hon har bevakat kriget i Ukraina sedan starten.

CPJ har inte lyckats ta reda på varför Dubchenko har blivit bortförd av ryska styrkor.

”Ryska allierade styrkor måste släppa Iryna Dubchenko genast, och Ryssland måste garantera att medlemmar av den ukrainska journalistkåren inte blir måltavlor i kriget”, säger Gulnoza Said, CPJs Europa- och Asienkoordinatör i en kommentar.

Samma dag som kidnappningen skedde ska också Oleksandr Navrotskyi, fotograf på Channel 24, ha skadats efter en raketattack mot byn Lukyanovka, i närheten av Kiev.

Den 25 mars skadades tv-reportern Andriy Tsaplienko, som jobbar för kanalen 1+1, efter att ryska styrkor attackerat en civil konvoj i Chernihiv, enligt CPJ.

Journalister från turkiska TRT World åkte också i konvojen när den attackerades men klarade sig oskadda.

Fler avsnitt
Fler videos