Gå direkt till textinnehållet

Förbjudna ryska sajter går att nå från Sverige

EU beslutade 2022 att blockera innehåll från de statskontrollerade ryska medierna RT och Sputnik i medlemsländerna. Men båda sajterna går att nå från Stockholm i augusti 2023.

Kort efter Rysslands invasion av Ukraina den sista februari 2022 beslutade EU att det inte ska gå att ta del av innehåll från de statskontrollerade ryska medierna Russia Today (RT) och Sputnik i EUs medlemsländer.

Censurbeslutet, som Sverige röstade ja för i ministerrådet, kritiserades hårt av bland andra Europeiska Journalistfederationen, Journalistförbundet och yttrandefrihetsexperten Nils Funcke för att utgöra en inskränkning av den grundlagsskyddade yttrandefriheten. 

Svenska internetleverantörer som Telia och Telenor blockerade kort efter EU-förordningen åtkomsten till RT och Sputnik från Sverige.

Annons Annons

Men i augusti 2023 går det att nå Sputniks nyhetssajt med bredband från Telia, och både RT och Sputnik via bredbandsleverantören Stockholms Stadsnät, kan Journalisten berätta. Samtidigt ligger EUs censurbeslut kvar, bekräftar Kulturdepartementet.

Internetleverantörerna Telia och Telenor har för avsikt att blockera de av EU utpekade ryska sajterna. Irène Krohn, presschef på Telia, konstaterar dock att den Sputnikadress som går att nå via Telia just nu inte är blockerad av företaget.

– Det är vanligt att blockerade sidor tar fram mängder av nya domännamn för att frångå detta eftersom det är svårt att följa, förklarar hon.

– Vi på Telia följer och agerar på EUs sanktioner och beslut från lokala myndigheter för att blockera tillgång till ryska tv-kanaler och innehåll på internet som är producerat i Ryssland, säger hon.

Boel Bengtsson, presschef på Telenor, pekar på samma sak:

– Då och då uppdaterar myndigheterna listorna vi följer över URL:er vi blockerar, men när URL:erna ändras fortare än listorna uppdateras är det svårt för oss att hinna ikapp. 

Någon tillsyn av om svenska internetlevantörer följer EU-förordningen görs inte.

Journalisten har sökt ansvariga på Stockholms Stadsnät.

Fler avsnitt
Fler videos