Gå direkt till textinnehållet

Ryska journalister förgiftas i utlandet

Minst två ryska kvinnliga journalister och en aktivist har med största sannolikhet förgiftats det senaste året, när de befunnit sig i utlandet, visar en granskning gjord av The Insider och journalistnätverket Bellingcat.

Jelena Kostiutjenko är en av dem. Hon är reporter på den oberoende ryska tidningen Novaja Gazeta, som förra året förbjöds i Ryssland och tvingades lägga ned.

I en lång personlig text som publiceras idag i ett antal tidningar runtom i världen, bland annat Dagens Nyheter, Der Spiegel och Gazeta Wyborcza, berättar hon hur hon förgiftas i tyska München hösten 2022 – efter att ha tvingats i exil på grund av säkerhetshotet mot henne.

Jelena Kostiutjenko, som fortfarande lider av sviterna av den förmodade förgiftningen, vill mana kollegor, aktivister och politiska flyktingar som befinner sig utomlands att vara försiktiga:

Annons Annons

”Försiktigare än jag. Vi går inte säkra och kommer inte att gå säkra förrän Rysslands politiska regim har fallit. Vårt arbete närmar sig sitt slut, regimen försvarar sig själv.

Om ni plötsligt mår dåligt – snälla, förkasta inte hypotesen om förgiftning, ta upp den med läkarna. Kämpa för era liv. Och om det redan har hänt er – kontakta utredarna på The Insider eller Bellingcat. De letar efter dem som försöker mörda oss”, skriver hon.

Fler avsnitt
Fler videos