Gå direkt till textinnehållet

Rysk-amerikansk journalist har gripits i Ryssland

Sju månader efter att WSJ-journalisten Evan Gershkovich greps har Ryssland frihetsberövat Alsu Kurmasheva, journalist på Radio Free Europe/Radio Liberty, som tillfälligt befann sig i landet.

Alsu Kurmasheva har amerikanskt och ryskt medborgarskap och är sedan 2022, då RFE/RL stämplades som ”utländsk agent” av Ryssland och omlokaliserade till Tjeckien och Lettland, bosatt i Prag.

I maj 2023 reste hon till Moskva av akuta familjeskäl, men när hon skulle återvända till Tjeckien i början av juni beslagtog myndigheterna både hennes amerikanska och ryska pass, skriver Reportrar utan gränser, RSF.

Sedan dess har hon väntat i Ryssland på att få tillbaka passen – men i onsdags greps hon i stället. Hon anklagas bland annat för att ha samlat information om rysk militärverksamhet.

Annons Annons

Hon är den andra journalist med amerikanskt medborgarskap som hålls av Ryssland sedan kriget startade. I mars greps Wall Street Journal-journalisten Evan Gershkovich, som riskerar 20 års fängelse för påstått spioneri.

Jeanne Cavelier, chef för RSFs Östeuropadesk, säger att Ryssland omedelbart måste släppa båda journalisterna och sluta att använda journalister för att utpressa USA att sluta stötta Ukraina.

Fler videos
Fler avsnitt