Gå direkt till textinnehållet

Häktad iranier anklagas för avrättningar av journalister

Den iranske man som häktats i Sverige misstänkt för folkrättsbrott kan ligga bakom avrättningar på journalister, uppger Reportrar utan gränser.

I förra veckan greps en man från Iran när han anlände till Arlanda från Irans huvudstad Teheran, rapporterade bland andra Omni.

Reportrar utan gränser (RUG) har tagit del av läckta dokument från det iranska justitiedepartementet som visar att minst 860 journalister och medborgarjournalister gripits, åtalats, fängslats och även avrättats i Iran mellan åren 1979 och 2009, skriver RUG i en artikel.

Enligt bevis som samlats in av iranska människorättsaktivister var den man som greps i Sverige anställd som åklagare vid ett ökänt fängelse under denna tid och ska ha ”spelat en aktiv roll” vid verkställandet av avrättningar, uppger RUG.

Annons Annons

– I de läckta dokument som Reportrar utan gränser tagit del av framgår det att dussintals journalister avrättades och att flera högt uppsatta tjänstemän vid fängelset var direkt inblandade, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige.

Fler avsnitt
Fler videos