Gå direkt till textinnehållet

RSF inrättar krisfond för utsatta journalister

Reportrar utan gränser Sverige har på sju veckor tagit emot gåvor för över 2,7 miljoner kronor för att kunna bistå utsatta journalister på plats i Ukraina. Nu inrättar man en krisfond för utsatta journalister världen över. 

I och med den ryska invasionen av Ukraina agerade RSF Sverige för att kunna bistå utsatta journalister på plats i Ukraina. På sju veckor har de tagit emot gåvor för långt mer än 2,7 miljoner kronor. En insamling som saknar motstycke i föreningens 27-åriga historia, skriver de i ett pressmeddelande.

– Det är helt fantastiskt. Vi kämpar för journalisters säkerhet och möjlighet att arbeta över hela världen, men det är ofta svårt att nå ut i bruset. Att så många svenskar på detta vis nu ställer sig upp för vårt arbete för pressfrihet kan vara ett tecken på ett skifte där allt fler väljer att öppet ta ställning för oberoende journalistik i tider av ökande hot från auktoritära makthavare, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige, i en kommentar.

Med hjälp av ett nätverk av lokala representanter, sektioner och kontor kunde man bara dagar efter invasionen köpa in skyddsutrustning och satellittelefoner till ukrainska journalister.

Annons Annons

Framför allt har man kunnat leverera fler än 100 skyddsvästar till Pressfrihetscentret. Övriga delar av organisationen har hittills även kunnat leverera ytterligare ett 50-tal skyddsvästar, 100 hjälmar och fler än 1 000 förstahjälpenpaket.

Fler än 80 lokala ukrainska journalister har också genomgått säkerhetskurser på Pressfrihetscentret, 65 journalister har fått annan typ av stöd. Även krisstöd har kunnat erbjudas.

Pressfrihetscentret dokumenterar också attacker på, och övergrepp mot, journalister. RSF har vid detta lag lämnat in tre anmälningar mot Ryssland till Internationella brottmålsdomstolen i Haag, i Nederländerna.

Vid styrelsemötet den 6 april 2022 beslutade RSF Sveriges styrelse även att inrätta en krisfond med 1 miljon kronor till att börja med.

”Syftet med fonden är att i enlighet med föreningens stadgar kunna ge stöd i form av sjukvård, juridisk hjälp, ersättning för uppehälle vid flykt eller till anhöriga till journalister i fängelse. Krisfonden ska även kunna bistå organisationer eller medier som utsätts för attacker, plundring eller vandalism. Fonden ska kunna nå ut till journalister i hela världen”, skriver RSF. 

Fler avsnitt
Fler videos