Gå direkt till textinnehållet

Risk för stökigt årsmöte efter valberedningens förslag till ny ordförande

Frilans Riks årsmöte Förslaget att Henrik Simonsen ska ta över som ny ordförande i Frilans Riks väcker kritik och i kulisserna förs diskussioner om motkandidater och en spränglista. ”Jag kommer att lämna Frilans Riks om valberedningens förslag vinner”, säger frilansjournalisten Nana Eshelman Håkansson.

Flera ombud räknar med ett stormigt årsmöte i Frilans Riks på måndag, dels på grund av den interna styrelsekonflikten under året, dels på grund av valberedningens förslag till ny ordförande.

Eftersom stora delar av styrelsen byts ut skulle det kunna medföra att konflikten försvinner med dem. Bara tre ur den gamla styrelsen har tackat ja till omval: Henrik Simonsen, Therese Quennerstedt och Marja Beckman.

Henrik Simonsen föreslås som ordförande efter Gert Lundstedt som slutar. Valberedningens sammankallande Beata Hansson säger till Journalisten att de är mycket glada över att Henrik Simonsen valt att tacka ja:

Annons Annons

– Han har erfarenhet och kunskap och ett djupt fackligt engagemang – och han är dessutom en enande kraft i styrelsen. Vi är mycket nöjda med vårt förslag och är övertygade om att Henrik Simonsen kommer att bli en utmärkt ordförande i Frilans Riks, säger Beata Hansson.

Men flera frilansfackliga som Journalisten talat med är oroliga för att konflikterna kommer att förvärras. Skälet för den oron är just förslaget till ny ordförande.

Två av dem är Nana Eshelman Håkansson, tidigare suppleant i styrelsen, och Bella Stenberg, avgående styrelseledamot. De var i våras de starkaste kritikerna av Frilans Riks styrelses arbete. Ingen av dem anser att Henrik Simonsen bör väljas till ordförande.

– Han är inte lämplig i den rollen, säger Bella Stenberg.

– Jag kommer att lämna Frilans Riks om valberedningens förslag vinner. Jag har inget förtroende för Henrik Simonsen, säger Nana Eshelman Håkansson.

Bland ombud som Journalisten talat med under veckan diskuteras en spränglista, samt att lämna andra förslag på ordförande. Ombuden menar att det finns bra kandidater bland de övriga som valberedningen föreslagit till styrelseposter, samt bland tidigare frilansfackligt aktiva.

Den huvudsakliga kritiken mot Henrik Simonsen som ordförande rör den journalistik som han bedriver på nyhetssajten Höglandsnytt. Simonsen är ägare till sajten, samt ansvarig utgivare och ensam anställd.

Rubrikerna på Höglandsnytt beskrevs 2014 av dåvarande Pressombudsmannen (PO) Ola Sigvardsson som ”brutala” och ”osmakliga” i en intervju med P4 Jönköping. Sigvardsson reagerade bland annat på rubriken ”Helgens tidsfördriv: våldtog barn” på Höglandsnytts sajt. Han uttalade sig dock inte i rollen som PO utan som privatperson, eftersom det inte är POs uppgift att bedöma smakligheten i rubriker.

Rubriker och ingresser på Höglandsnytt är fortsatt ibland spetsiga och många av dem handlar om Sävsjö kommun, knappt 12 000 invånare, där Kristdemokraterna (KD) är största parti. Henrik Simonsen är själv politiskt aktiv i Socialdemokraterna i Eksjö kommun.

En artikel med rubriken ”KD i Sävsjö – Beväpnat barn hög på knark” och ingressen: ”Det spårar ur i Sävsjö med dubbla KD, både knivdrama och knarkdrama med barn inblandat” handlar om en 16-åring som misstänktes för ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen och försökt fly från polisen.

En artikel med rubriken ”Sävsjö – platsen där våldet triumferar” handlar om att en man i 20-årsåldern blivit misshandlad men inte fått allvarligare skador. En artikel med rubriken ”Nu har det spårat ur i Sävsjö kommun igen” handlar om att tjuvar stulit tobak från en butik. En artikel om en allvarlig olycka i en skidbacke där en flicka fick livshotande skador har rubriken: ”Livshotande skadad – Sävsjö otäck plats”

– Ska Frilans Riks ansikte utåt vara någon som skämtar om bilolyckor, våldtäkter, mord och människor som dör under tragiska omständigheter? Han är högst olämplig som ordförande, i synnerhet i en tid där såväl Frilans Riks som Journalistförbundet tappar medlemmar, säger Nana Eshelman Håkansson.

– Jag har svårt att se att någon som uttrycker sig på det sätt han gör på sin sajt och i intervjuer kan locka fler medlemmar, jobba inkluderande eller hantera kritiska frågor. Eller för den delen värna om måendet i styrelsen. Jag hade hellre sett Björn Hellström, som är kombinatör och ordförande i Frilans Syd som verkar ha god stämning och en fungerande verksamhet, säger Bella Stenberg.

Henrik Simonsen har svarat på Journalistens frågor per mejl:

Varför kandiderar du till ordförande i Frilans Riks?
– Jag fick frågan, kanske eftersom jag suttit i styrelsen i sex år, och efter övervägande beslutade jag att tacka ja eftersom jag känner ett djupt ansvar för vår organisation och den frilansfackliga kampen och det är ett ärofullt uppdrag som man nog inte bör tacka nej till om man får förfrågan och förtroendet men jag vill som jag nämnt till dig tidigare inte föregripa årsmötets beslut på något sätt, skriver Henrik Simonsen.

Är det något du vill förändra i Frilans Riks arbete, i sådant fall vad?
– Vi har under de senaste åren byggt upp ett gott arbete och samarbete inom och utom organisationen. Vi har nått framgångar med bland annat coronastöd till egenföretagare, kollektivavtal med LO-mediehus och EUs nya upphovsrättsdirektiv som kan sätta stopp för fulavtalen. Jag ser som nuvarande ledamot för tillfället inte någon anledning att förändra något i arbetet men det ställningstagandet kan komma att förändras under årets lopp om årsmötet väljer att låta mig fortsätta arbeta i styrelsen. En eventuell förändring av arbetet, diskuteras i och beslutas av styrelsen och inte av mig.

Det är en ganska ny styrelse med många som slutar, hur tänker du kring det om du blir vald till ordförande?
– Jag vill som sagt inte föregripa årsmötets beslut men allmänt sagt att flera nya styrelseledamöter väljs in är inget som helst onormalt i Frilans Riks historia men vi har under året tillsatt grupper inom styrelsen för att ta hand om och informera nya styrelseledamöter om vårt arbete. Samtidigt blir det säkert något av en nystart eftersom styrelsen haft en unikt stabil sammansättning sedan 2017 (då jag kom med) även om det varje år sedan dess tillkommit och avgått en eller annan styrelseledamot. Å andra sidan kommer det med allra största sannolikhet bli jättebra, de som är föreslagna som nya ledamöter (både ordinarie och suppleanter) verkar vara helt underbara människor vilket också ska sägas om Marja och Therese som förutom mig är föreslagna till omval. Helt underbara. Naturligtvis kommer jag att sakna det gamla gänget från förr men vi finns säkert för varandra även i framtiden och om inte så får man leva i de sköna minnenas värld.

Ett par frilansar som jag har varit i kontakt med anser att den journalistik som du bedriver på Höglandsnytts inte är ”seriös och trovärdig” och att den som ska vara ansiktet utåt för Sveriges frilansar inte bör vara någon som sätter ”smaklösa” rubriker. De anser att du är olämplig som ordförande mot bakgrund av detta. Hur vill du bemöta det?
– Helst inte alls. Egentligen ska man inte behöva försvara en sådan journalistisk institution som Höglandsnytt som funnits i 25 år och varit en viktig, framstående och innovativ aktör, en pionjär, inom lokaljournalistiken i norra Småland. Mångtusentals Högländare har varit trogna, gladda och stolta läsare genom åren. Höglandsnytt har sysslat med grävande journalistik, granskande journalistik, sportjournalistik, blåljusjournalistik, ja allt, you name it. Att någon väljer att hänga upp sig på en subjektiv upplevelse av en liten och i sammanhanget oviktig del av Höglandsnytts verksamhet kan jag tyvärr inte tolka som något annat än som präglat av okunskap inte som någon seriös bedömning.

De många rubrikerna om Sävsjö förklarar Henrik Simonsen på följande sätt:

– Sävsjö kommun är en härlig trakt med runstenar och unika medeltida kyrkor, ett livskraftigt näringsliv och mycket sommarkul. Kul är det också med humor vilket präglat Höglandsnytts verksamhet. De rubriksättningar och den ingress du väljer att ta upp i texten är tokroliga i sin ironi över läget på det genomtrygga Höglandet. Höglandsnytts läsare har förstått det. 

Läs mer: Konflikten bidrar till strömhopp från styrelsen
Läs mer: Gert Lundstedt slutar som ordförande i Frilans Riks

Fler avsnitt
Fler videos