Risk för sämre journalistik när TV4 görs om
Antalet lokalredaktioner ökar men bevakningsområdena blir snävare när TV4 stöper om sin lokal-TV-organisation. Eva Nilzon, huvudskyddsombud för TV4, ser en fara för journalistiken, när städerna bevakas mer på bekostnad av landsorten.
Antalet lokalredaktioner ökar men bevakningsområdena blir snävare när TV4 stöper om sin lokal-TV-organisation. Eva Nilzon, huvudskyddsombud för TV4, ser en fara för journalistiken, när städerna bevakas mer på bekostnad av landsorten.
Eva Nilzon säger att medarbetarna har fått information om att lokalredaktionerna i framtiden ska bevaka centralorten mer och minska på den regionala bevakningen, när dagens 16 lokal-TV-stationer blir 24.
– Vi ska finnas på fler orter, men bevakningen blir snävare, säger Eva Nilzon, som också är styrelseledamot i Journalistförbundet.
Som exempel nämner hon TV4 Öresund, som hittills haft en bred bevakning av hela den regionen. I framtiden blir det mest Malmö-nyheter och väldigt lite från Kristianstad, Lund och Höör, spår hon.
– Jag tror att TV4s ägare vill fortsätta tjäna pengar, och det bästa sättet är enligt dem att förenkla journalistiken och öka reklamintäkterna, säger Eva Nilzon.
Åsa Severed, VD för TV4 Sverige, instämmer inte i den kritik Eva Nilzon riktar mot förslaget.
– Min bedömning är att det blir en bättre nyhetsbevakning. Vi ser det här som en satsning. Fler orter innebär också mindre resande. Och fler personer ska göra samma jobb, säger hon.
– Och händer det något stort fem mil utanför till exempel Växjö så är det inte längre än att man kan åka dit, fortsätter Åsa Severed.
TV4-ledningens förslag på ny organisation innebär att all utsändning endast ska ske från Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå. Det innebär att ungefär 60 personer som i dag arbetar med TV-sändningarna runt om i landet berörs. Personer som antingen måste flytta till någon av de fyra utsändarstäderna eller omskola sig till videoreportrar. Målet är att antalet videoreportrar ska öka från 70 till 100.
För till exempel TV4 Värmlands del innebär förslaget att sändningarna ska ske från Göteborg i stället för Karlstad.
– Det kan bli tragiskt för vissa, som kan ha byggt sin tillvaro kring att vara till exempel producent. Kan de inte flytta så kanske de inte vill jobba kvar som videoreporter, säger Tomas Skoglund, redaktör på TV4 Värmland.
– Vi trivs bra ihop och många blir ledsna. Men jag tycker ändå att det här har skötts väldigt bra. Förra neddragningen som gjordes för några år sedan gick mycket sämre, fortsätter han.
Åsa Severed säger sig ha förståelse för att många är bekymrade inför framtiden.
– Jag har stor respekt för att många känner oro och vi har bara precis börjat förhandlingarna med personalen. Det blir konsekvenser av förslaget och vissa människor kommer i kläm. Det är tråkigt, säger hon.
al@journalisten.se