Gå direkt till textinnehållet

Riksdagsmajoritet vill se över partikopplingar

En majoritet av riksdagspartierna vill se över de partipolitiska kopplingarna till public service. Det visar en undersökning som radioprogrammet Medierna i P1 gjort.

Enligt Mediernas rundringning är partierna är i stort sett eniga om att det är dags för en översyn av vilka som ska sitta i styrelsen för den stiftelse som förvaltar ägandet av publicservice-bolagen SVT, SR och UR.

Förvaltningsstiftelsens ordförande kommentar på programmets hemsida de politiska reaktionerna: "Jag tycker det är roligt att det diskuteras. Men jag kan inte ha synpunkter på hur uppdragsgivaren – riksdagen och regeringen – gör" säger ordförande Sven-Christer Nilsson, som själv är ett undantag i styrelsen när det gäller kopplingar till partipolitiken.

Diskussionen kring utnämningarna började när förvaltningsstiftelsen tänkte föreslå Lars Leijonborg som ordförande för Sveriges Radio och fortsatte när Agneta Dreber sedan föreslogs och valdes. Debatten var också intensiv kring att Lars Leijonborg i stället blev ordförande för Utbildningsradion.

Annons Annons

Medierna har i sin undersökning talat med mediepolitiker från alla riksdagspartier. Folkpartiet är det enda parti som är nöjt med den ordning som finns idag. Enligt undersökningen säger Christer Nylander, FP, att partiet är nöjt med det system som nu finns och tycker att det behövs en koppling till de politiska partierna.

Fler avsnitt
Fler videos