Gå direkt till textinnehållet

Revisorerna kritiserar SJFs styrelsearvoden

FACKLIGT SJFs revisorer kritiserar förbundsstyrelsen för att inte ha skapat en enhetlig policy rörande ledamöternas så kallade förrättningsarvoden.

FACKLIGT SJFs revisorer kritiserar förbundsstyrelsen för att inte ha skapat en enhetlig policy rörande ledamöternas så kallade förrättningsarvoden. Vid kongressen förra året antogs ett nytt system där arvodet enbart skulle kunna kvitteras ut av styrelseledamöter i samband med löneavdrag från ordinarie tjänst. Tidigare hade man möjlighet att få dubbla arvoden.

Revisorerna har nu granskat arvodena under maj månad. Två ledamöter som arbetar fackligt på heltid har tagit ut arvoden trots att de inte fått några löneavdrag.

De två motiverar sitt agerande med att de har oreglerad arbetstid, och fått utföra fackligt arbete på annan tid, såsom kvällar och helger. ”Vi kan ha förståelse för de förklaringar som getts, men tillämpningen borde ha diskuterats i styrelsen tidigare”, skriver revisorerna i brevet till FS.

Annons Annons

– Förbundsstyrelsen ska tolka de stadgar som antas av kongressen fram tills nästa kongress.

– Det har inte skett här. I stället har enskilda ledamöter gjort individuella tolkningar, säger revisor Charli Nilsson.

Han vill inte gå så långt som att klandra de enskilda ledamöterna men säger att han är ”förvånad” över deras handlande, liksom att han är ”besviken” över att två ledamöter trots påminnelser inte svarat på revisorernas frågor rörande lön och fackliga arvoden.

– Om något fel begåtts är det förbundsstyrelsen som får stå tills svars inför nästa kongress, menar han.

SJFs ordförande Håkan Carlson säger att man skyndsamt ska ta upp saken inom FS för att bringa klarhet i hur reglerna om förrättningsarvoden ska tolkas.

– Vi har inte blivit uppmärksammade på att detta skulle vara ett problem. Var och en har haft sin egen uppfattning om hur man ska tolka beslutet. Ledamöter har olika anställningsförhållanden sinsemellan, vilket komplicerar saken ytterligare. Men nu ska vi snabbt reda ut det här, hävdar han.

Fler avsnitt
Fler videos