Gå direkt till textinnehållet

Journalistförbundet kritiserar LO Mediehus: ”Aldrig varit med om maken till fräckhet”

Journalistförbundet avråder frilansare från att skriva på ett avtal med LO Mediehus. Men LO Mediehus vd Robert Jonsson tillbakavisar kritiken. ”Jag förstår ingenting av det här”, säger han.

Ett avtal som LO Mediehus skickat ut till frilansare har fått Journalistförbundet att ilskna till.

– Man häpnar ju – jag blev rätt arg när jag läste det, säger förbundsjuristen Olle Wilöf.

Under gårdagen gick Journalistförbundet ut och berättade att Olle Wilöf skickat ett brev till LO Mediehus med anledning av avtalet. Man avråder också medlemmar från att skriva på avtalet.

Annons Annons

– Det är inte bra om medlemmar går runt och tror att det här stämmer över julhelgerna, så därför såg vi till att det kom ut nu, säger Olle Wilöf.

Enligt Journalistförbundet innebär avtalet att ingen ersättning kommer att utgå till frilansare när LO Mediehus framöver återpublicerar artiklar. Det påstås också att Journalistförbundet godkänt det nya upplägget – något som Olle Wilöf kraftigt tillbakavisar att de skulle ha gjort

– Jag har aldrig varit med om maken till fräckhet så länge jag har jobbat här, säger Olle Wilöf om påståendet att upphovsrättsfrågan skulle vara sanktionerad av facket.

Men LO Mediehus vd Robert Jonsson säger att han inte förstår kritiken.

– Jag är väldigt förvånad, jag förstår ingenting av det här. Vi har förhandlat fram ett avtal som gäller frilansarnas ersättning med Journalistförbundet och i samband med det har vi tagit fram ett kontrakt som vi ska använda till de frilansande journalisterna. Och det har jag svarat Journalistförbundet, säger han.

Journalistförbundet menar ju att den del av avtalet som handlar om att man fritt ska kunna återpublicera artiklar inom era titlar inte är något som de har avtalat med er?

– Jag kommenterar inte det, jag kan bara konstatera att vi har förhandlat fram ett avtal och tagit fram ett kontrakt där deras representanter varit med och gjort det. Och det är det vi använder. Det här har vi använt hela året, säger Robert Jonsson.

Enligt Robert Jonsson har han inte haft någon direktkontakt med Journalistförbundet i frågan.

– Jag förväntar mig att jag får ytterligare kontakt med Journalistförbundet och inte bara ett mejl, säger han.

I juni 2022 rapporterade Journalisten att LO Mediehus tecknat ett avtal med Frilans Riks, som är Journalistförbundets organisation för frilansare, som slog fast att de skulle betala enligt frilansrekommendationen.

– Det tog lång tid att ta fram det, och vi tog också fram det kontrakt som vi ska använda för de frilansande för att allt skulle hänga samman. Så jag är väldigt förvånad att man dels lägger ut det på sin hemsida och sen skickar ett mejl utan att ta en personlig kontakt och diskutera vad som är problemet, säger Robert Jonsson.

Enligt Robert Jonsson har kontraktet använts av dem sedan årsskiftet och ingen frilans fått sitt material återpublicerat utan betalning.

– Vi följer såklart de lagar, avtal och prisrekommendationer som finns för ersättning. Det är självklart, säger han.

Olle Wilöf har inte tagit del av Robert Jonssons svar, men står fast vid sin kritik.

– Han blandar äpplen och päron, och menar att den del där vi har varit med och förhandlat även gäller för en annan del. Det stämmer inte, säger han.

Olle Wilöf säger att han kommer att försöka ta ett möte med Robert Jonsson om frågan efter julhelgerna.

Fler avsnitt
Fler videos