Gå direkt till textinnehållet

Reseförbud för Kashmir-journalister

Flera indiska journalister i Kashmir och Jammu vittnar om hur myndigheterna försöker stoppa kritisk rapportering genom restriktioner, bland annat stoppas journalister från att resa ut ur landet.

Sedan 2019 har indiska myndigheter infört en rad sanktioner mot journalister i Kashmir och Jammu, rapporterar Committee to protect journalists (CPJ). Lokala journalister rapporterar till CPJ att man bland annat trakasseras genom att hindras utresa.   

”Reseförbudet är en del av myndigheternas systematiska trakasserier mot journalister från Kashmir, trakasserier som också inkluderar ett ökande antal frihetsberövade journalister, antiterrorlagar, tillslag mot deras hem och annat för att de gör sitt jobb”, skriver CPJ. 

Journalisterna berättar att myndigheterna vill behålla bilden utåt av Kashmir som ”fridfullt”, och stoppa rapporteringen om de motsättningar som bubblar i området.

Annons Annons

När det gäller reseförbudet stoppas journalisterna från att resa ut från flygplatsen, trots att de har rätt dokument. Ofta får de inte heller någon anledning till att resan stoppas.

Flera av journalisterna vittnar också om att trakasserierna kan leda till självcensur och en känsla av att leva under ständig övervakning. För att skapa sig en framtid inom yrket vill flera kunna resa för att rapportera utomlands, utbilda sig, eller arbeta för utländska medier.  

Så sent som i juli stoppades fotografen och Pulitzer-vinnaren Sanna Irshad Mattoo från att resa, skriver CPJ.

Fler avsnitt
Fler videos