Gå direkt till textinnehållet

Reporter och fotograf greps av polis i Dubai

Två svenska journalister greps av polis och satt arresterade i åtta timmar under en reportageresa i Dubai i maj.– Det var en nyttig påminnelse om att Dubai fortfarande är en diktatur, säger Andreas Utterström.

Två svenska journalister greps av polis och satt arresterade i åtta timmar under en reportageresa i Dubai i maj.
– Det var en nyttig påminnelse om att Dubai fortfarande är en diktatur, säger Andreas Utterström.

Journalisten Andreas Utterström och fotografen Morgan Norman var i Dubai för att på frilansbasis göra reportage för TT Spektra, Aftonbladet Söndag, Nerikes Allehanda, Plaza och magasinet King, huvudsakligen resereportage om lyx och shopping. Med Aftonbladet kom man överens om att även träffa landets gästarbetare.

– De står för mycket av landets tunga kroppsarbete, så vi bad en taxi att köra ut oss till ett så kallat labour camp i öknen, där de bor, säger Andreas Utterström.

Annons Annons

bryt

Journalisterna fick kontakt med en arbetare som efter att ha talat med en överordnad gick med på att visa runt journalisterna i lägret. Journalisterna fick dock inte ta bilder. Trots detta tog Morgan Norman bilder i smyg med en mindre kamera. När de var på väg tillbaka till staden i taxi kom ett mobilsamtal till bilen och strax efter stoppades de av polis:

– Vi fick visa legitimation och eskorterades med blåljus till en polisstation.

Efter fyra timmars väntan blev journalisterna förhörda i flera timmar.

– Det var långa förhör om tidigare resor, personliga vänner och allt möjligt. Sedan frågade polisen om vi skulle skriva om ”allt som är dåligt i Dubai”. Vi svarade att vi även ville träffa landets fattiga. Jag pendlade mellan att tycka att förhöret var obehagligt och rätt okej, säger Andreas Utterström.

Därefter fördes de till sitt hotell där rummet genomsöktes och alla bilder som tagits under dagen raderades.

– Vi var också tvungna att underteckna förhöret på tio handskrivna sidor och fick formulera ett eget kontrakt där vi skrev att vi inte skulle jobba i Dubai utan tillstånd.

bryt

Dubai är bra på marknadsföring och visar gärna upp lyxiga hotell och golfbanor, men det är inte en demokrati. Jag hoppas andra journalister än vi lyckas bättre än vi att visa upp en sida av landet som inte syns i turistbroschyrerna, säger Andreas Utterström.

pf@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos