Gå direkt till textinnehållet

Rekordfå arbetslösa journalister

Under de första fem månaderna 2023 har 385 personer fått arbetslöshetsersättning från Journalisternas a-kassa, vilket är en tredjedel av antalet under samma period 2020. ”Det följer utvecklingen på övriga arbetsmarknaden”, säger a-kassans föreståndare Kristian Englund.

Arbetslösheten bland journalister är den lägsta i modern tid, räknat i antal personer med ersättning från Journalisternas a-kassa. Det visar statistik från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) och Journalisternas a-kassa.

Från januari till maj 2023 har totalt 385 personer fått ersättning från Journalisternas a-kassa, vilket är en minskning med 67 procent jämfört med samma period pandemiåret 2020.

– Det är förstås positivt att så många av våra medlemmar har sysselsättning. Vi har inget riktigt bra svar på varför arbetslösheten är så låg nu och det senaste året, men vi ser att det följer utvecklingen på övriga arbetsmarknaden, säger Kristian Englund, föreståndare på Journalisternas a-kassa.

Annons Annons

Hur den närmaste framtiden blir vill Kristian Englund inte sia om, men oron i ekonomin och att flera medieföretag under våren aviserat sparpaket skulle kunna leda till ökad arbetslöshet i höst och nästa år.

Antal personer som fått ersättning från Journalisternas a-kassa under perioden januari till och med maj månad, sedan 2011. Källa: IAF

Arbetslösheten bland journalister anslutna till a-kassan låg på cirka 5,5 procent under 1990-talet men rasade ned mot 2,5 procent i mitten av 00-talet när kommunikationsbranschen exploderade och det blev lättare för journalistutbildade att hitta jobb utanför journalistiken.

Under krisåren på 2010-talet gick fler journalister ut i arbetslöshet. 2015 var krisen som djupast, då erhöll 3,6 procent av medlemmarna i Journalisternas a-kassa arbetslöshetsersättning under april månad.

När pandemirestriktionerna infördes våren 2020 gick botten ur frilansmarknaden för nöjes- och sportjournalistik och arbetslösheten steg. I april 2020 fick 4,4 procent av a-kassans medlemmar arbetslöshetsersättning. I april 2023 var den siffran nere på 2,0 procent.

Följaktligen har också utbetalningarna minskat jämfört med för tre år sedan, från 6,5 miljoner kronor i maj månad 2020 till 2,9 miljoner kronor i maj 2023.

Fler avsnitt
Fler videos