Gå direkt till textinnehållet

Rekordböter för rysk oberoende radiokanal

Den ryska oberoende radiokanalen Radio Svoboda har bötfällts med två  mångmiljonbelopp för att man vägrat etikettera sig själva som "utländsk agent". 

Reportrar utan gränser (RSF) rapporterar att Ryssland har bötfällt Radio Svoboda, den ryska grenen av USA-finansierade Radio Free Europe/Radio Liberty. Detta för att man vägrat att stämpla sig själva som "utländska agenter", enligt den ryska medielag som Journalisten har berättat om tidigare.

Beloppet är det hittills högsta som utfärdats i landet, över 8 miljoner kronor.

Men det slutar inte där. Efter tidigare överklaganden blev Radio Svoboda nyligen också ålagda att betala ytterligare 5,7 miljoner kronor. Åtal väntar om de vägrar, skriver RSF.

Annons Annons

Lagen kräver att alla medier som lagts till på listan för utländska agenter måste märka varje inslag, artikel eller video med just ”Utländsk agent” enligt lagen som togs i bruk i december.

Radiostationen menar att de kan förlora halva sin publik, som består av ungefär 7 procent av landets vuxna befolkning, om de går med på kraven.

Hot om tillslag mot redaktionen och bötesbeloppens storlek gör att kanalen fruktar att man måste flytta ut ur Ryssland innan slutet av maj månad.

Fler avsnitt
Fler videos