Rekordböter för rysk oberoende radiokanal

18 mars, 2021

Den ryska oberoende radiokanalen Radio Svoboda har bötfällts med två  mångmiljonbelopp för att man vägrat etikettera sig själva som "utländsk agent". 

Reportrar utan gränser (RSF) rapporterar att Ryssland har bötfällt Radio Svoboda, den ryska grenen av USA-finansierade Radio Free Europe/Radio Liberty. Detta för att man vägrat att stämpla sig själva som "utländska agenter", enligt den ryska medielag som Journalisten har berättat om tidigare.

Beloppet är det hittills högsta som utfärdats i landet, över 8 miljoner kronor.

Men det slutar inte där. Efter tidigare överklaganden blev Radio Svoboda nyligen också ålagda att betala ytterligare 5,7 miljoner kronor. Åtal väntar om de vägrar, skriver RSF.

Lagen kräver att alla medier som lagts till på listan för utländska agenter måste märka varje inslag, artikel eller video med just ”Utländsk agent” enligt lagen som togs i bruk i december.

Radiostationen menar att de kan förlora halva sin publik, som består av ungefär 7 procent av landets vuxna befolkning, om de går med på kraven.

Hot om tillslag mot redaktionen och bötesbeloppens storlek gör att kanalen fruktar att man måste flytta ut ur Ryssland innan slutet av maj månad.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies