Måste skriva under sina texter med ”utländsk agent”

13 januari, 2021

Sergej Markelov är en av få oberoende journalister i ryska Karelen. För att undvika böter måste han numera skriva under sina texter med ”utländsk agent”.

Några dagar före årsskiftet fick Markelov stämpeln av ryska myndigheter, vars syfte är att svartmåla kritiska röster, rapporterar DN.

Det var i slutet av förra året som ryska duman införde ett tillägg till lagen om utländska agenter, vilket betyder att även enskilda medborgare kan stämplas som utländska agenter.

Förutom Markelov har bland annat människorättskämpen Lev Ponomarev och konstnären och feministen Darja Apachontjitj fått stämpeln.

– Det leder till en massa byråkrati. Jag måste skicka rapporter till justitieministeriet om allt jag gör. Jag borde tydligen skriva under alla mina texter med att jag är utländsk agent, och för att slippa böter gör jag det även när jag skriver på sociala medier. Jag har inte råd att betala några böter, säger Markelov.

Markelov har bland annat rapporterat om rättsprocessen mot den ryska historikern Jurij Dmitreijv och om sociala frågor i Karelen.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies