Gå direkt till textinnehållet

Måste skriva under sina texter med ”utländsk agent”

Sergej Markelov är en av få oberoende journalister i ryska Karelen. För att undvika böter måste han numera skriva under sina texter med ”utländsk agent”.

Några dagar före årsskiftet fick Markelov stämpeln av ryska myndigheter, vars syfte är att svartmåla kritiska röster, rapporterar DN.

Det var i slutet av förra året som ryska duman införde ett tillägg till lagen om utländska agenter, vilket betyder att även enskilda medborgare kan stämplas som utländska agenter.

Förutom Markelov har bland annat människorättskämpen Lev Ponomarev och konstnären och feministen Darja Apachontjitj fått stämpeln.

Annons Annons

– Det leder till en massa byråkrati. Jag måste skicka rapporter till justitieministeriet om allt jag gör. Jag borde tydligen skriva under alla mina texter med att jag är utländsk agent, och för att slippa böter gör jag det även när jag skriver på sociala medier. Jag har inte råd att betala några böter, säger Markelov.

Markelov har bland annat rapporterat om rättsprocessen mot den ryska historikern Jurij Dmitreijv och om sociala frågor i Karelen.

Fler avsnitt
Fler videos