Gå direkt till textinnehållet

Regeringen svänger om presstödet

Regeringen svänger om förslaget att kraftigt minska presstödet till storstadstidningar. Stödet till Svenska Dagbladet och Skånska Dagbladet minskar visserligen men i betydligt mindre omfattning. Det skriver idag kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth på SvDs Brännpunkt.

Adelsohn Liljeroth skriver att regeringen kommer att begära att en ny prövning görs i EU-kommissionen. Prövningen ska baseras på de presstödsnivåer som riksdagen beslutade om 2006:

"Förslaget inne bär en allmän höjning av presstödet med cirka 10 procent, samt en marginell minskning av stödet till storstadstidningarna".

För Svenska Dagbladet och Skånska Dagbladets del innebär det att deras presstöd minskar från 65,4 mkr per år till 60,9 mkr per år. I regeringens förslag i våras skulle presstödet till de båda tidningarna sänkas under fem års tid till 17 mkr per år.

För en medelstor landsortstidning höjs stödet med det ny-gamla förslaget från 15,3 mkr till 16,9 mkr per år.

SvDs medieanalytiker Martin Jönsson ser dock ingen anledning att jubla över kulturministerns besked. I sin blogg skriver han:

"Finns det då anledning att fira dagens besked? Nej, knappast, mer än möjligen för de resultatansvariga på SvD och SkD. Fortfarande är det så att presstödet är ett otidsenligt och ologiskt system, som skulle förtjäna en genomgripande och konstruktiv översyn från grunden, tillsammans med en mer grundlig översikt av alla former av statliga mediestöd."

Fler avsnitt
Fler videos