Gå direkt till textinnehållet

Stipendier om en miljon kronor till journalister frysta – ”Väntar på besked från regeringen”

Sida stoppar utdelningen av journaliststipendier om en miljon kronor i väntan på besked från regeringen. ”Vi har inte fått någon budget för nästa år”, säger Tommy Strömberg, chef för avdelningen för HR och kommunikation på Sida.

Sida har i 45 år gett stipendier till journalister för studier i områden som berör svenskt utvecklingssamarbete, i syfte att uppmuntra rapportering om och granskning av biståndet. Förra året delades en miljon kronor ut, men i år stoppas alla stipendier.

– Stipendierna har fungerat väldigt bra och har varit väldigt populära. I den styrning som vi har fått i år från regeringen har ramen för stipendierna förändrats och just nu har vi inget besked om hur det kommer att se ut nästa år, säger Tommy Strömberg, chef för avdelningen för HR och kommunikation på Sida.

– Vi har inte kunnat ingå några åtaganden som går längre än årsskiftet eftersom vi inte har fått någon budget för nästa år. Därför har vi fått sätta stipendierna på paus i väntan på ny styrning.

Annons Annons

Du säger paus, men det skulle betyda att de kommer tillbaka. Finns det något som tyder på att de gör det?
– Det beror helt på omständigheterna. Det har varit en positiv och uppskattad verksamhet, men allt beror helt på hur regeringsuppdraget till biståndsmyndigheten Sida ser ut.

Hade det inte varit bättre med längre framförhållning?
– Det är en fråga du bör ställa till regeringen. Men ja, ju längre framförhållning desto lättare har vi att planera.

Normalt brukar Sidas regleringsbrev komma strax före jul, men tidigare gånger har strategin varit flerårig. I det senaste regleringsbrevet från december 2022 blev det bara en ettårig förlängning, som alltså löper ut nu i december.

Samtidigt har budgeten för Sida informations- och kommunikationsverksamhet riktad till publicistik kapats från 155 miljoner till 20 miljoner kronor, vilket bland annat medfört att tidningen Omvärlden riskerar att läggas ned från årsskiftet. Stipendierna till journalister ligger i samma budget, och delas ut via Hiertanämnden hos Publicistklubben med sista ansökningsdag den 30 november.

– Vi har haft en löpande dialog med Hiertanämnden under hösten och har lämnat besked om de nya förutsättningarna, säger Tommy Strömberg.

Fler avsnitt
Fler videos