Gå direkt till textinnehållet

Redaktör som kuppade in krigsprotest hyllas

Marina Ovsiannikova som igår kväll kuppade in en krigsprotest i rysk stats-tv ska ha gripits av rysk polis och anklagas för förtal av de ryska väpnade styrkorna.

En video på den några sekunder långa händelsen, där redaktören Marina Ovsiannikova går in bakom nyhetsuppläsaren med en skylt med antikrigsbudskap, spriddes fort i sociala medier på måndagskvällen, där många hyllar hennes mod.

På den handskrivna skylten som visades i tv-rutan står det ”NO WAR” och budskapet ”tro inte på propagandan, här ljuger de för dig”.

I en förinspelad video som finns att se på Youtube förklarar Marina Ovsiannikova att hennes pappa är ukrainare och uppmanar till protester mot kriget. Hon säger även att hon skäms för att hon de senaste åren har arbetat för Kremls propagandaapparat på rysk tv. ”Det som sker i Ukraina är ett brott. Ryssland är angriparen, och ansvaret ligger hos en person: Vladimir Putin”, säger Ovsiannikova.

Annons Annons

Enligt DN som citerar Financial Times byråchef i Moskva är hon förd till en polisstation och anklagas för att ha ”förtalat Rysslands väpnade styrkor”.

Europeiska Journalistfederationen hyllar i en kommentar Marina Ovsyannikovas ”modiga handling”. Hon ”agerade som en sann journalist inför Kremls censur och Putinregimens propagandamaskin”, säger EFJs generalsekreterare Ricardo Gutiérrez.

”Vi fördömer starkt anklagelserna mot henne och kräver att de omedelbart läggs ned.”

 

Fler avsnitt
Fler videos