Gå direkt till textinnehållet

Redaktionsledarna lägger ned och skänker kassan till Ukraina

Föreningen Redaktionsledarna avvecklas efter 41 år. Kassan går till Reportrar utan Gränsers insamling för ett Press freedom Center i Ukraina.

1981 bildades föreningen som en intresseorganisation för arbetsledare på dagstidningarnas redaktioner. Robert Rosén, Gefle Dagblad, var föreningens förste ordförande.

Uppgiften var att verka för en förbättring av bland annat utbildning, studieresor, hjälp med anställningsavtal och vara ett forum för yrkesdebatten, skriver föreningen i ett pressmeddelande. 

Under senare år har föreningens största uppgift varit att anordna en Höstkonferens för erfarenhetsutbyte mellan föreningens medlemmar, men nu är det alltså slut. 

"I takt med konsolideringen av mediemarknaden, med nu bara en handfull mediekoncerner, har behovet av erfarenhetsutbyte minskat och behovet av en förening för redaktionsledare finns inte längre", skriver de.

På det sista årsmötet beslutades att föreningens kassa på drygt 60 000 kronor oavkortat ska skänkas till Reportrar utan gränsers insamling för ett Press freedom Center i Ukraina.

I föreningens sista styrelse ingick Eva Burman, Sörmlands Media, Daniel Bertils, Bonnier News Local, Axel Andén, Haparandabladet, Patricia Svensson, Bonnier News Local och Gunnar Falck,  Västerbottens-Kuriren.

Fler avsnitt
Fler videos