FOTO: Tomas Ohlsson

Rapport fälls för okritiskt inslag om IS-krigare

10 januari, 2018

GRN-beslut Ett inslag i SVT Rapport innehöll en helt okritisk och delvis lättsam skildring om svenskar som strider i Syrien, enligt Granskningsnämnden.

Inslaget som sändes i juni förra året skildrade två olika svenskar som stred för IS respektive för den kurdiska sidan. Bland annat visades ett meddelande där IS-krigaren där denne uppmanar till terrordåd på svensk mark. Där stod bland annat: ”Hämnas för alla föräldralösa barn. För din syster som förlorat sina barn.”

Skildringen av IS-krigaren anmäldes till Granskningsnämnden, som alltför okritisk. Anmälaren påpekade att SVT inte ska påverka ungdomar att vilja bli terrorister.

SVT menar i sitt svar till nämnden att meddelandet där IS-resenären uppmanar till terrorbrott var ett konkret exempel på jihadisternas retorik och gav en autentisk bild av deras rekryteringsförsök. Man pekar också på att en person från motståndarsidan intervjuades som motvikt till budskapet, samt en terrorforskare. Inslaget är inte utformat på ett sätt som innebär att det förhärligar eller uppmanar till brott, anser SVT.

Granskningsnämnden bedömer dock att inslaget innehöll en ”helt okritisk, i vissa avseenden nästan lättsam” skildring av hur de två svenskarna stred på olika sidor i Syrien. Nämnden fäller inslaget, som man anser strider mot bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft.

Att en terrorexpert delvis satte IS-krigarens uppmaning att begå terrorbrott i en större kontext ändrar inte nämndens bedömning.

Taggar: Rapport, IS
GRN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies