Gå direkt till textinnehållet

Ramberg kritiserar mediernas kungabevakning

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg kritiserar i en ledare i senaste numret av tidningen Advokaten mediernas kungabevakning. "Publiceringarna har i många fall passerat anständighetens alla gränser", skriver hon.

Ramberg betecknar publiceringarna de senaste månaderna som "…ett ovärdigt mediespektakel som är djupt kränkande för alla inblandade.

Anne Ramberg, som tillhör kungafamiljens vänkrets, skriver också att medierna det senaste halvåret satt i gång ett unikt mediedrev mot kungahuset.

Själv säger sig Ramberg tåla den kritiska publicitet hon hamnat i fokus för. Men hon är bekymrad över att även människor som är medieovana eller av olika skäl har svårt att hävda sina intressen kan drabbas av dreven.

Anne Ramberg angriper också de 15 advokatkolleger som kritiserat henne för att hon tagit kungen i försvar mot anklagelser från kriminella och som påpekat att journalister ifrågasatt hennes lämplighet att företräda Advokatsamfundet:

"För att komma från fria advokater är detta uttalande närmare besett häpnadsväckande. När blev det medias uppgift att tillsätta generalsekreterare? Och varför blir kritik mot mina eller samfundets ståndpunkter och åsikter allvarlig därför att den delas av journalister på stora tidningar?"

Fler avsnitt
Fler videos