Gå direkt till textinnehållet

Radio på Internet utan avtal

RADIO De flesta radiostationer som spelar musik på Internet saknar avtal med skivbolag. Det rör sig alltså om piratradiosändningar.– Vi får skylla oss själva eftersom vi ännu inte har tagit fram ett avtal som kanalerna kan skriva under, säger Magnus Mårtensson, jurist på skivindustrins branschorganisation IFPI.

RADIO De flesta radiostationer som spelar musik på Internet saknar avtal med skivbolag. Det rör sig alltså om piratradiosändningar.

– Vi får skylla oss själva eftersom vi ännu inte har tagit fram ett avtal som kanalerna kan skriva under, säger Magnus Mårtensson, jurist på skivindustrins branschorganisation IFPI.

Alla radiostationer som sänder musik via radiovågor betalar in en summa pengar till IFPI som i sin tur fördelar pengarna vidare till de olika skivbolagen. Problemet är att IFPI ännu inte har fått mandat från skivbolagen att teckna avtal för de radiostationer som sänder musik via Internet. Därför finns det inget färdigt avtal att underteckna.

Annons Annons

Enda undantaget är internetföretaget Sprays radiosändning som startade vid nyår. Spraydio lyckades få ett avtal genom att IFPI gick ut till varje enskilt skivbolag och frågade om tillstånd. Avtalet är tillfälligt och enligt Magnus Mårtensson ett pilotprojekt för att testa olika system för rapportering hur mycket musik som spelas. Avtalet är hemligt.

Även Aftonbladet, som började sända internetradio för en månad sedan, för en dialog med IFPI om hur de skall betala.

För att spela musik på nätet måste radiokanalerna även skriva avtal med Stim, som bevakar tonsättarnas och musikförlagens rättigheter. Spaydio och flera lokala kommersiella radiokanaler har undertecknat ett avtal med Stim. Aftonbladet har ännu inte skrivit på, men enligt Stim är en överenskommelse snart klar.

Problemet för Stim är att de inte riktigt vet hur taxan för radiostationerna skall sättas. För stationer som sänder i etern sätts taxan för hur stark sändaren är och hur många lyssnare som kan nås. På Internet kan teoretiskt alla användare av Internet lyssna på stationen, vilket skulle ge hundratals miljoner lyssnare.

Stim håller därför på att utarbeta en tariff som tar hänsyn till hur många lyssnare som samtidigt kan besöka radiostationen, faktiska antalet lyssnare och den mängd musik som spelas.

– Men eftersom vi ännu inte är klara och vill att radiostationerna skall kunna komma igång har vi infört tillfälliga tariffer, säger Lars Henriksson, jurist på Stim.

Fler avsnitt
Fler videos