Gå direkt till textinnehållet

”Racka inte ner på lokalpressen”

– Att påstå att Nerikes Allehanda bara refererar snällt är att racka ner på vår yrkesheder, säger Maria Elisson, tidningens nyhetschef, som ett svar på ett uttalande av Fredrik Reinfeldt i Aftonbladet.

– Att påstå att Nerikes Allehanda bara refererar snällt är att racka ner på vår yrkesheder, säger Maria Elisson, tidningens nyhetschef.

I Peter Kadhammars pågående intervjuserie med partiledarna i Aftonbladet framgår att Fredrik Reinfeldt anser att landsortspressen, exempelvis Nerikes Allehanda, är ”snäll”, till skillnad från kritiskt granskande storstadsmedier (AB 15/8).

– Riksjournalister kan ha 20, 30 års erfarenhet och vara oerhört pålästa. Erfarenhet leder till mer erfarenhet, säger Ulrika Schenström, moderaternas presschef, till Journalisten. Riksmedier vill oftare analysera än lokala tidningar, som helst vill skriva någonting som har med den egna bygden att göra.

Annons Annons

Maria Elisson tycker uttalandena tyder på en ”otroligt töntig” syn på lokal journalistik:

– Vi har ju den hårda kritiska granskningen inriktad på våra lokala politiker. Det är vårt uppdrag. Politik handlar faktiskt om folks vardag.

Enligt Maria Elisson är det i grunden ingen skillnad på lokal- och riksjournalister:

– Många Stockholmsjournalister är ju rekryterade från landsortstidningar. Jag tror inte att man plötsligt blir en annan person bara för att man jobbar i storstaden.

ma@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos