Gå direkt till textinnehållet

Putin vill kontrollera medierna

Det statkontrollerade företaget Gazprom har köpt 50,17 procent av den liberala tidningen Izvestija, enligt finanstidningen Vedomosti och AFP.

Det statkontrollerade företaget Gazprom har köpt 50,17 procent av den liberala tidningen Izvestija, enligt finanstidningen Vedomosti och AFP.

Izvestija anses i dag vara Rysslands främsta, liberala tidning. Den har många gånger legat på kollisionskurs med ledningen i Kreml, och det är känt att president Vladimir Putin många gånger har varit irriterad på vad som skrivits i tidningen.

Nu kommer det uppgifter från både finanstidningen Vedomosti och AFP att Gazprom ska överta en aktiepost i Izvestija på 50,17 procent som i dag ägs av Rysslands rikaste man, mångmiljonären Vladimir Potanin.

Medieexperten Dimitri Oreskin säger till Vedomosti att Gazproms övertagande betyder att tidningen nu kommer under regeringens och Kremls kontroll.

Izvestija grundades i samband med oktoberrevolutionen 1917 och var under många år språkrör för Högsta Sovjet, alltså ett regeringsorgan, medan Pravda var kommunistpartiets officiella organ.

Gazprom har redan säkrat kontrollen över flera Kreml-kritiska medier i Ryssland. Det störste kuppen var utan tvekan övertagandet av den private TV-kanalen NTV förra året som då ägdes av exilmiljardären Vladimir Gusinski.

Izvestija har en upplaga på 250 000 och finansanalytiker anser att tidningens värde ligger på mellan 8 och 16 miljoner euro.

pj@journalisten.se

Fler videos
Fler avsnitt