Gå direkt till textinnehållet

Proffice vill bemanna SVT

Thomas Lundkvist, före detta samhällschef på Sveriges Television, har slutat på SVT och startat ett företag samt inlett ett samarbete med bemanningsföretaget Proffice.

Thomas Lundkvist, före detta samhällschef på Sveriges Television, har slutat på SVT och startat ett företag samt inlett ett samarbete med bemanningsföretaget Proffice.

Vad samarbetet går ut på vill varken Thomas Lundkvist eller Proffice i nuläget berätta om.

– Vad jag kan säga i dag är att jag jobbar med ett projekt som har anknytning till Proffice, säger Thomas Lundkvist.

På Proffice bekräftar man att Thomas Lundkvist är verksam inom företaget utan att vilja precisera vad han gör eller i vilken form han är knuten till företaget.

– Vi kommer att gå ut med mer information i slutet av mars. Det pågår förändringar inom företaget och när det är klart kommer vi även att presentera vad Thomas har för tankar och funderingar, säger Hans Uhrus, informationschef på Proffice.

Vad Journalisten erfar ska Thomas Lundkvists företag hyra ut journalister till SVT för korta eller längre projekt.

Sveriges Television samarbetar i dag med flera mindre bemanningsföretag som hyr ut redigerare, fotografer och kontorstjänster. Men de stora bemanningsföretagen som Proffice och Manpower har visat intresse av att börja jobba med SVT.

På Journalistförbundet är man tveksam till denna utveckling och har som grundprincip att de som arbetar på medieföretag bör vara tillsvidareanställda.

– Men eftersom arbetsgivarna sköter sig så illa och inte tar sitt ansvar skapar det utrymme för bemanningsföretag, säger Agneta Lindblom Hulthén, Journalistförbundets ordförande.

Journalisten har ringt runt till några enhetschefer inom SVT och frågat om de kontaktats av bemanningsföretag som erbjudit sig att hyra ut journalister – och om de kan tänka sig ett sådant samarbete. Ingen säger sig hittills ha fått något erbjudande från ett bemanningsföretag.

– Det är än så länge ointressant med bemanningsföretag. Det skulle inte vara en bra affär för oss varken rent ekonomiskt eller vad gäller innehåll, säger Carina Brorman, enhetschef SVT Syd.

Inte heller Jan Hermansson, enhetschef för SVT Mellansverige, har blivit kontaktad av något bemanningsföretag och han tror inte heller att dessa företag skulle kunna vaska fram lokal kompetens som SVT inte redan känner till.

pj@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos