Gå direkt till textinnehållet

Pressombudsmannen Olle Stenholm har avlidit

Olle Stenholm har avlidit efter en tids sjukdom. Han blev 64 år. (UPPDATERAD)

Olle Stenholm har avlidit efter en tids sjukdom. Han blev 64 år.

Han avled i går, torsdagen den 25 januari.

Biträdande pressombudsmannen Kersti Söderberg tar nu över ansvaret för pressombudsmannens kansli tills vidare.

Annons Annons

– Olle Stenholm värnade om och utvecklade Sveriges unika system med självsanering inom massmedierna. Hans gärning har betytt en ökad status och kvalité för den journalistiska etiken. På ett beundransvärt sätt höll Olle en varm dialog med läsare, lyssnare och tittare, säger Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén.

– Det är väldigt tragiskt, säger Arne König, vice ordförande i Journalistförbundet. Olle Stenholm var en stor och viktig person i svensk journalistik. Han hade mycket stor integritet och kämpade länge med sin sjukdom. Han var den som tog initiativet till medieorganisationernas kampanjer för den fängslade journalisten Dawit Isaak. Det var mycket hans förtjänst.

– Olle Stenholm var en person man berördes utav. Hans personlighet var sådan att han fort kom att betyda något för andra, säger Arne König.

Olle Stenholm var också ordförande för Poppius journalistskola. Marianne Hühne von Seth, rektor på skolan, säger att han var en fantastisk ordförande:

– Hans engagemang och omsorger om skolan var outtröttliga. Olles rättrådighet, empati och enorma journalistiska kompetens går inte att ersätta. Jag lärde känna honom redan för 25 år sedan och Olle blev inte bara min chef utan också en vän, det är outhärdligt att han är borta.

ch@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos