Gå direkt till textinnehållet

Pressens Bild krävs på skadestånd

Journalistförbundet har begärt skadestånd av Pressens Bild för att de, enligt förbundet, genomdrivit en felaktig uppsägning av en medarbetare och kränkt föreningsrätten.

Journalistförbundet har begärt skadestånd av Pressens Bild för att de, enligt förbundet, genomdrivit en felaktig uppsägning av en medarbetare och kränkt föreningsrätten.

Den uppsagde medarbetaren bör få 50 000 kronor i skadestånd och uppsägningen ogiltigförklarad, hävdar Journalistförbundet. Dessutom bör Pressens Bild betala skadestånd till medarbetaren och förbundet för föreningsrättskränkning och brott mot kollektivavtalet.

Den lokala förhandlingen om ärendet slutade i oenighet och nu väntar centrala förhandlingar, i slutet av augusti.

– Den här medarbetaren ska ha sitt jobb tillbaka. Det finns inga skäl för uppsägning, säger journalistklubbens ordförande på Pressens Bild, Torbjörn F Gustafsson.

bryt

Pressens Bilds VD Heinz Wester säger sig vara beredd att driva ärendet vidare till Arbetsdomstolen.

– Vi har följt alla lagar och regler och mer därtill. Hela historien är väldigt trist, säger han.

Läget på Pressens Bild just nu beskrivs av journalistklubbens ordförande Torbjörn F Gustafsson som ytterst turbulent.

– Stämningen är bottenkörd, det är väl det minsta man kan säga.

bryt

Företaget meddelade i februari att 19 tjänster, motsvarande 30 procent av personalstyrkan, ska bort. Nästa vecka går tiden ut för erbjudandet om avgångsvederlag och efter det ska styrelsen besluta om hur många personer som måste sägas upp.

– Intresset för vederlag verkar vara ganska högt. En del har ju redan slutat frivilligt också, vilket säger en del om hur läget är här just nu, säger Torbjörn F Gustafsson.

Pressens Bilds VD Heinz Wester bekräftar att stämningen på företaget är dålig.

– Ja, så är det – och det är inte så konstigt med tanke på läget. Men jag tror faktiskt att vi ska kunna lösa det här på frivillig väg och slippa behöva säga upp folk. Det vore skönt om det kunde bli så.

mj@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos