Gå direkt till textinnehållet

Pressen portad från Öresundsbron

Sydsvenskan nekades av Öresundsbrokonsortiet att bevaka en räddningsövning vid Öresundsbron. – Svenska och danska myndigheters olika syn på öppenhet har sannolikt inverkat på beslutet, säger Sydsvenskans chefredaktör Hans Månson.

Sydsvenskan nekades av Öresundsbrokonsortiet att bevaka en räddningsövning vid Öresundsbron. – Svenska och danska myndigheters olika syn på öppenhet har sannolikt inverkat på beslutet, säger Sydsvenskans chefredaktör Hans Månson.

Den 6 oktober anordnades en räddningsövning på Öresundsbron, till vilken Sydsvenskan inte fick tillträde. Den enda svenska massmedierepresentant som erbjöds att bevaka övningen var TT, som dock avstod från att vara med när det krävdes att medarbetaren skulle delta i övningen som figurant.

I en skrivelse till Öresundsbrokonsortiet protesterade Sydsvenskan mot att oberoende medier hindrats från att bevaka övningen under rimliga villkor.

Enligt Öresundskonsortiets presstjänst var det svårt att bereda platser fysiskt och den danska nyhetsbyrån Ritzau och TT bjöds in som kompromiss.

bryt

Öresundsbrokonsortiet har tidigare haft en räddningsövning på den konstgjorda ön Pepparholmen. Då var fler journalister inbjudna eftersom trafiken inte behövde stängas av.

– Tårnbropolisen i Köpenhamn var ansvarig för övningen och de ville ha en realistisk övning med riktiga omständigheter. Vid en riktig olycka får inga journalister vistas på olycksplatsen, därför skulle pressen heller inte vara nere vid tunneln vid den tänkta olycksplatsen, säger Anna Holm, informationschef på Öresundsbrokonsortiet.

bryt

Sydsvenskans chefredaktör Hans Månson framhåller att en oberoende bevakning, utan krav på medverkan är viktig för att säkerheten på bron ska kunna utvärderas rättvist:

– Under övningen skedde missöden, en polisbil kom in i fel tunnel, folk höll på att brinna inne, och en oberoende redogörelse för omständigheterna runt dessa händelser har stort intresse för läsarna.

I ett brev till Sydsvenskan bekräftar Öresundsbrokonsortiets VD Sven Landelius att en polisbil dirigerades fel, som en av två noterbara avvikelser, men han hävdar att den preliminära utvärderingen inte visar på allvarliga brister i kommunikation och ordergivning.

bryt

Hans Månson säger att den utestängningen av medierna som initierades av danska polisen, också kan vara tecken på kulturskillnader länderna emellan.

– Nyhetsbyrån Ritzau ställde upp med figuranter. I Danmark läggs enligt mina erfarenheter inte samma vikt vid öppenhet i dessa sammanhang. Möjligen kan det också spela in att Sydsvenskans läsare i högre utsträckning har intresse av att utnyttja bron än de danska morgontidningarnas läsare.

pf@journalisten.se

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler
Annons

Senaste numret